Нито една партия не смее да издигне шеф на ЦИК

Нито една партия не смее да издигне шеф на ЦИК - картинка 1

Процедурата по избора му започна отново, но всяка парламентарна група очаква някоя от останалите да намери кандидат

Парламентът стартира повторно процедурата, с която трябва да бъде избран следващият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Първият опит са провали, тъй като нито една политическа сила не се осмели да издигне кандидат.

На депутатите им се наложи да търсят нов ръководител на изборната администрация, след като в края на август шефът на комисията Стефка Стоева подаде оставка. Причина за внезапното й решение беше намерението на ГЕРБ – което междувременно се осъществи – да натоварят органа с всички тежки и отговорни дейности, свързани с машинното гласуване.

Процедурата обаче се заплете, защото от ГЕРБ се отказаха от възможността да номинират кандидат. Вместо това неочаквано призоваха опозицията в лицето на БСП да го направи. Социалистите обаче настояха, че отговорността е на управляващите. Така срокът за номинации изтече без да се получат такива.

На заседанието на правната комисия на Народното събрание днес беше решено, че кандидатури ще се приемат до следващата седмица. От разменените реплики между депутатите от мнозинството и опозицията обаче стана ясно, че позициите им не са се променили.

Социалистите обявиха, че ще подкрепят старта на новата процедура, тъй като трябва да се открие нов шеф на ЦИК. „Не знам кой ще бъде този човек, но ваша отговорност е да го намерите“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ. Те пък му отвърнаха, че всички парламентарни групи, отделните народни представители и неправителствени организации (НПО) – опосредено, чрез депутатите – могат да правят номинации, с което намекнаха, че очакват друг да издири претендент.

„ЦИК е напълно изоставена от Министерския съвет и, ако не направите предложение, това би означавало, че след МС, и мнозинството абдикира то този въпрос. Не се крийте зад възможността НПО да правят предложения. Имате отговорност към организирането на изборите“, реагира раздразнено Зарков.

В крайна сметка, изходът от процедурата остава също толкова неясен, колкото и предната седмица.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове