Носене на бурки - да или не?

Носене на бурки - да или не? - картинка 1

Дискусиите продължават...

Този уикенд имаше доста дебати по темата, която главният прокурор Сотир Цацров повдигна. В петък той  каза: „Ограничения за носенето на бурки трябва съществува за публични места и най-вече за учебните заведения.“ И оттам се повдигнаха много въпроси, трябва ли или не мюсюлманките да носят бурки.

По думите му трябва да се проведе дискусия за това дали е нужен надзор над религиозните училища и проповедниците, предаде БТВ.

„Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на Изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии”, каза още той.

Ограничението за носене на религиозния символ на публични места предизвика недоволството сред жените от пазарджишката махала, информира „НоваТВ“.

По време на социализма пазарджишкият квартал „Изток” е ромска махала, но постепенно през последните 20 години се превръща в мюсюлмански квартал. Повечето от мъжете там ходят с дълги бради, а голяма част от жените с бурки.

Според адвоката Марин Мрковски трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата - "да се забрани използването на ритуали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката".

Редица експерти и политици се обявиха „за“ забраната на бурки на публични места, под претекст, че това подсилва етническото напрежение между българи и мюсюлмани. Но, мюсюлманите не са съгласни и заявиха, че ако това стане, ще се вдигнат на бунт.

Така, съвсем синтезирано изглежда тази тема, която разбуни духовете. Забраната на нещо традиционно за мюсюлманските жени би донесло много тревоги на българските власти, от една страна.

Не е добре да превъзпитаваш хора с вярвания, нали така? Както самите те заявиха, това ще ги амбицира да започнат протести. А, всички знаем, до какво може да доведат протестите…

И тук идва моментът, в които трябва компетентните органи да се замислят за компромисен вариант.

Но едно е сигурно: трябва да се потуши напрежението, което зрее в мюсюлманската общност. Имаме достатъчно проблеми в държавата, за да се разправяме и с етническата обстановка.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове