Носът тече, очите сърбят – може би детето е със сенна хрема?

Носът тече, очите сърбят – може би детето е със сенна хрема? - картинка 1

5 съвета към родителите как да намалят риска

Носът на детето тече, а очите му са зачервени и сълзят. Дали не е алергия? Ако забелязвате промяната заедно с настъпването на пролетта, това е много е вероятно.
От февруари-март започват пристъпите на така наречената сенна хрема, първата алергична проява, която мъчи децата.

Пикът на алергичния ринит е между април и юни. А симптомите понякога не отшумяват цяло лято и мъчат детето дори и през септември. Защото през цялата година, в различни райони на страната из въздуха летят полени от цъфтежа на треви, храсти, плевели и дървата. Цветният им прашец разболява чувствителните хлапета още от четвъртата-петата им година.

Носът на малчугана тече и от него непрекъснато капе воднист секрет. Често тази хрема е съпроводена с гъделичкане, дразнене в носа и кихавици. Заедно с това детето непрекъснато си търка очите, защото го сърбят и сълзят. Тези симптоми подсказват, че вероятно става дума за сенна хрема – свръхчувствителност към полените на някои растения, които в момента цъфтят.

Диагнозата е

Прави се тест, който доказва чувствителността на детето, както и към какво точно е алергично.

Не чакайте да навърши 3 години, нито определен сезон.Тестът може да се направи по всяко време на годината. След като лекарят алерголог види теста и прегледа детето, ще препоръча лечение.

Как да помогнем в 5 стъпки

Основната препоръка е да се избягва контакт с алергена. Това обаче граничи с невъзможното. Никой не може да затвори детето в къщи през целия сезон. Може обаче да намалим риска. Как?

1. Проветрявайте стаите сутрин рано.

2. Най-много полени летят във въздуха след 12 часа, особено, когато навън е сухо и топло.

3. Избягвайте да извеждате детето на места, където тревите, към които е чувствително, са в цъфтеж. Особено, ако тревата не е окосена. Не го оставяйте да се въргаля по моравата, дори и да сте сложили одеало.

4. Преди да излезете в парка или в планината, проверете поленовата прогноза. Институтът по заразни и паразитни болести и Дружеството по алергология всяка година публикува календар, който можете да видите тук.

5. Когато се приберете от разходка, изкъпете детето и сменете дрехите му с чисти. Така ще отстраните полените, които са останали по косата и облеклото, и ще намалите алергичната реакция.

 

 

Мона Василева/noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове