Нов пикантен и парещ проект - ДДС скача до 22%

Нов пикантен и парещ проект - ДДС скача до 22% - картинка 1

Макроикономическите промени в страната не вещаят добро ...

Чисто нов, все още парещ проект на финансисти и икономисти е бил представен преди дни на ресорния министър Владислав Горанов за макроикономически промени в държавата, пише cross.bg.

Става въпрос за промяна на Данъка за добавената стойност, чиято ставка от 2020 г. се предвижда да скочи до 22 на сто. 

Първоначално шокиращата информация обаче не бива да се разглежда като непременно намаляване на покупателната способност на българина, уточниха икономисти пред нашата медия. По-скоро трябва да се търси възможност за отключване на повече пари за циркулация на пазарите с увеличаването на ДДС-то. Точно това е практиката в много от европейските държави, където ставката е над 18 на сто и достига на места 25%.

В същото време крайно непопулисткият проект на бюрото на финансовия министър предвижда смъкване на налога за определени стоки, като книги и лекарства. Идеята за това се върти от правителство на правителство в последните 15 години, като вероятно най-накрая ще бъде подложена на обществено обсъждане и анализ, включително от чуждестранни фирми, догодина. Ако това се случи, най-вероятно литературата и медикаментите ще се търгуват по-евтино с цели 11-12 на сто, ако ДДС ставката за тях достигне между 8 и 10 на сто, на фона на 22% за всички останали стоки. И досега много от фирмите си връщат ДДС-то под различни форми, от което хазната страда.

По времето на тройната коалиция, когато премиер бе Сергей Станишев, заради големия бюджетен излишък имаше дори идеи то да се намали до 18 на сто, както е в някои от посткомунистическите страни, но до решение не се стигна.

Десните анализатори са на мнение, че подобен ход би бил пагубен за икономиката и за банковия сектор, защото при толкова ниска ставка потреблението би се увеличило значително, което би повлякло след себе си масово теглене както на кредити, така и на големи суми депозити. Именно това би застрашило банковата сигурност на страната. При вдигане на ДДС с 2 на сто би се постигнал обратният ефект, убедени са икономистите.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове