Нова Зеландия забрани оръжията, използвани в атентата в Крайстчърч

Нова Зеландия забрани оръжията, използвани в атентата в Крайстчърч - картинка 1

"Ако не можеш да уцелиш животното с един изстрел, няма да го уцелиш и с двадесет"

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн заяви днес, че Нова Зеландия забранява продажбата на всякакъв вид автомати и полуавтоматични огнестрелни оръжия след стрелбата в Крайстчърч, предаде агенция "Ройтерс".

Ардърн изрази надеждата си новият закон, с който се въвежда забраната, да бъде приет до 11 април. "Шест дни след нападението обявяваме забрана на всички автомати и полуавтоматични огнестрелни оръжия в Нова Зеландия", посочи тя.

Петмилионното население на страната притежава около 1.5 млн. оръжия. През 2017 г. тя бе на 17-о място в света по процент на притежание от цивилни, показва проучване на Small Arms Survey. На първо място са САЩ, където всеки сто души са собственици на 120.5 оръжия.

Ловът на елени, прасета и кози е популярно занимание в страната, спортната стрелба също. Повечето фермери притежават оръжия, за да избиват вредители като опосуми и зайци и за да елиминират ранени домашни животни - новите правила ще позволяват някои изключения за това. Влиятелната лобистка организация Federated Farmers Rural Security подкрепи промените, също както и опозиционната Национална партия.

"Ако не можеш да уцелиш животното с един изстрел, няма да го уцелиш и с двадесет", коментира секретарят на оръжеен клуб в Оамару Брус Плант.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове