Нови данни за Cambridge Analytica разкриват глобална операция в над 60 страни

Нови данни за Cambridge Analytica разкриват глобална операция в над 60 страни - картинка 1

Над 100 хиляди документа разкриват намесата на компанията в политически избори и манипулирането на избиратели "в индустриален мащаб"

За ново масирано изтичане на данни от вече закритата фирма Cambridge Analytica съобщава "Гардиън".

Става дума за над 100 хиляди документа, разкриващи намесата на компанията в политически избори и манипулирането на избиратели "в индустриален мащаб" - те ще бъдат публикувани в рамките на идните няколко месеца. Според разкритията, манипулативни кампании са провеждани най-малко в 65 страни.

По-рано беше съобщено, че Cambridge Analytica е злоупотребила с 87 милиона профила във Фейсбук.

Чрез публикуването на документите, което започна още през първия ден на 2020 г. в профила @HindsightFiles в Туитър, ще бъде разкрита инфраструктурата на глобална операция за упражняване на влияние. Данните са извлечени от имейлите на Cambridge Analytica, както и от харддисковете на компютрите, използвани от фирмата.

"Демокрацията беше хакната. Прицелът е в 2020 г. - нека се поучим от грешките си." - гласи призив, публикуван в профила @HindsightFiles .

Бившият шеф на бюрото на MI6 за Русия Кристъфър Стийл коментира, че въпреки закриването на Cambridge Analytica, фактът, че виновниците за гигантските манипулации на изборите в различни страни по света не са подобаващо наказани, предполага още по-драстична намеса в изборния процес през 2020 г. Той предупреждава, че Cambridge Analytica може да е затворена, но "други, още по-обиграни структури ще бъдат поощрени да се намесват в нашите избори и да провокират социални разделения". Стийл подчертава, че трябва да се направи нещо радикално и то бързо.

Първите документи, публикувани в анонимния профил @HindsightFiles, съдържат данни за изборите в Малайзия, Кения и Бразилия.

Източник на материалите е Британи Кайзър, бивша служителка на Cambridge Analytica, която алармира за неетичната дейност на компанията. Тя беше и сред свидетелите, призовани от специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на руската намеса в американските избори през 2016 г.

Кайзър, която участва в документалния филм на Netflix "Големият хак", номиниран за "Оскар", реши за публикува документите след изборите във Великобритания, които се проведоха през миналия месец.

"Пределно ясно е, че нашите избирателни системи са широко отворени за злоупотреби. Много се опасявам какво ще се случи на изборите в САЩ по-късно през тази година и мисля, че един от малкото начини да се защитим е да разпространим колкото е възможно повече информация." - коментира тя.

Кайзър допълва, че скандалът с Фейсбук данните е само част от много по-мащабна глобална операция, включваща правителства, спецслужби, бизнес структури и политически кампании за манипулиране и упражняване на влияние върху хората. По думите й, тази операция е довела до огромни последици за националната сигурност.

По думите й, има "хиляди и хиляди повече страници", показващи мащаба и дълбочината на зловредната намеса, надхвърляща всичко, което хората си мислят, че знаят за скандала с Cambridge Analytica.

От непубликуваните документи става ясно, че компанията е действала през 2017 г. в Украйна, въпреки че вече е била разследвана от Мълър. От имейлите се вижда как фирмата е подпомагала изграждането на сложна мрежа от кухи компании за привличане на "тъмни пари" в политиката.

"Има имейли, изпращани между големи донори на Тръмп, в които се обсъждат начини за прикриване на източника на даренията чрез поредица от финансови инструменти." - разкрива Кайзър.

Според нея същият механизъм е бил прилаган и в други страни, където е действала Cambridge Analytica, включително във Великобритания.

Изследователката Ема Брайънт от нюйоркския Bard College, която е експерт в изучаването на пропагандата и има достъп до документите, също е категорична, че досегашните разкрития са само "върхът на айсберга".

"Документите дават много по-ясна представа за това какво всъщност се случи на президентските избори в САЩ през 2016 г., което има огромно значение за това, което ще се случи през 2020 г. Става дума за същото нещо." - обобщава тя.

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове