Нови разкрития: Офертата на Гинка не била най-високата за ЧЕЗ

Нови разкрития: Офертата на Гинка не била най-високата за ЧЕЗ - картинка 1

„Индия пауър“, съвместно с българската "Фючър енерджи", е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – Score Trade и Global Victory Trust. Това става ясно от ново разследване на чешки медии.

Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

Въпреки това офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна, заяви за програма "Хоризонт" на БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Най-големият информационен портал на Чехия seznam.cz публикува материал и видео на репортерката Зузана Кубатова, в които тя съобщава, че „Индия пауър“, съвместно с българската "Фючър енерджи", е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът е за пет години. На второ място е била „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът - девет месеца. На трето място е останала чешката „ЕНЕРГО-ПРО“ с 304 милиона евро, която е собственик на енергото в Североизточна България.

Въпреки това ръководството на ЧЕЗ е преценило, че офертата на „Инерком“ е по-благоприятна.

Индийската компания е предложила окончателното разплащане да стане за период от 5 години, докато Гинка от Пазарджик обещала да плати всичко само след 9 месеца.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове