Новият президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност

Новият президент на САЩ Джо Байдън встъпи в длъжност - картинка 1

„Днес е нов ден за Америка“, написа новоизбраният президент на САЩ в профила си в Twitter

Денят на встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън започна традиционно - Байдън, съпругата му Джил, вицепрезидентът Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф посетиха католическата църква "Св. Матей" във Вашингтон. (Байдън е вторият президент-католик в историята на САЩ, първият е Джон Кенеди). 

„Днес е нов ден за Америка“, написа новоизбраният президент на САЩ в профила си в "Туитър".

 

Джо Байдън и Камала Харис пристигнаха на Капитолия в 17.30 (бълг. време), а самата клетва беше положена около 19 ч. На церемонията Лейди Гага изпълни националния химн. Тъй като инаугурацията е в ограничен кръг заради пандемията, цялото пространство пред Капитолия беше изпълнено само със знамена. Експрезидентът Тръмп отказа да присъства на церемонията, но там е неговият заместник Майк Пенс. 

------

Въпреки опасенията за протести и дори атентати, до сериозни проблеми не се стигна. При влизането на Байдън в Капитолия стана ясно, че е започнала евакуация на Върховния съд на САЩ, сградата на който се намира в непосредствена близост. Евакуацията се наложила заради телефонна заплаха за бомба. В столицата на САЩ през последната седмица бяха дислоцирани около 25 000 войници от Националната гвардия.

------

В 21.25 Джо Байдън, Харис и бившите президенти Обама, Джордж Буш и Клинтън присъстваха на церемонията по поднасяне на венци в Националното гробище в Арлингтън.

В 22.15 президентът се отправи с военен ескорт към Белия дом. Вместо традиционния парад по "Пенсилвания Авеню", ще има виртуален „Парад из Америка“

Джо Байдън подписа своите първи укази към 00.15 ч. българско време. Очаквано, той да върне в САЩ в Световната здравна организация (СЗО). Очаква се също да спре строежа на стената по границата с Мексико и строителството на нефтопровода Keystone XL, както и да даде още по 1400 долара на всеки американец - отделно от 600-те USD, които Конгресът гласува през декември. Байдън ще подпише още указ за задължително носене на маски във федералните учреждения

Очаква се в 2.00 ч прессекретарят на Белия дом Джен Псаки да даде първия си брифинг. Предвидена е и празнична програма - виртуалният купон ще се казва „Празнуване на Америка“. Той ще се води от Том Ханкс и ще има изпълнения на Деми Ловато, Джъстин Тимбърлейк, Кейти Пери, Джон Бон Джоуви, Брус Спрингстийн, Джон Леджънд и "Фу Файтърс".

Денят на Байдън и Харис ще завърши към 4.55 българско време - двамата ще се снимат на балкона в Белия дом.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Yellow Face

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове