Новият собственик на Алепу вилидж смята да продължи бетонирането

Новият собственик на Алепу вилидж смята да продължи бетонирането - картинка 1

Инвеститорът обича природата, но е твърдо решен да надстрои "подпорната стена"

Стоян Василев, който неотдавна съобщи, че е купил проекта "Алепу вилидж", е твърдо решен да довърши бетонирането на плажа. Става дума за т.нар. "подпорна" -  печално известния скелет на Шофьорския плаж, където е планирано първо да се укрепи скатът срещу свличане, а после да се  постои цяло вилно селище - на самия бряг.

Василев тази сутрин обясни, че подкрепя  да се забрани строителството в защитени зони, но Алепу било нещо различно. Той направи странния коментар, след като служебният екоминистър Асен Личев обяви, че започва процедура за обявяване на Алепу (едноименното блато с уникална растителност и редки животински видове е точно над строежа) и Карадере за защитени зони. Освен това Личев каза, че според него "подпорната стена" трябва да бъде съборена.

 

Новият собственик на скандалния проект днес настоя пред Нова тв, че изграденото вече не е хотел или друга сграда, а само подпорно противосвлачищно съоръжение. Същата "защитна линия" поддържаха и предишните инвеститори.

"Тези кутийки" в стената нямат необходимия стандарт за хотелски стаи. Височината е 2,07 метра – не вярвам някой да е ходил в такъв хотел, където да пипне тавана с ръка", поясни Василев, но призна, че бетонните клетки са само първият, подпорният етап, а, както е известно има и втори, които предвижда строителство на цял курорт с улици, басейни и прочее.  

Той подчерта, че  втори етап има, защото иначе никой няма да хвърли толкова пари само за укрепване на свлачище.  

Инвеститорът потвърди, че ще "търси начин" да довърши проекта. Той отрече да играе ролята на подставено лице и отказа да съобщи колко е платил на "Главболгарстрой",  за да придобие прават "подпорната стена"  - условията на сделката налагали конфиденциалност.

Години наред властите се опитваха да заметат проблема под черджето и да тушират  протестите на приророзащитници и граждани срещу поредното бетониране на морския бряг. В край сметка заради силния обществен натиск и "изровените" от еколози и медии документи прокуратурата провери и прати случая в съда. Според държавното обвинение стоителното разрешително е нищожно и дори има данни за фалшификации на подписи.  Делото е насрочено за 31 май. 

С казуса се занима и парламентарната комисия по ревизията на досегашното управление. Ексминистърката на регионалното развитие Петя Аврамова се измъкна от обяснения. Новата ресорна министърка Виолета Комитова освободи началника на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов, който така и не видя нарушения в строителството на Алепу.  Тя обаче изпрати Несторов с благодарности и го върна на старото му работно място - шеф на Дирекция "Благоустройство и геозащита" в МРРБ. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове