Новият удар срещу икономиката на Русия

Новият удар срещу икономиката на Русия - картинка 1

Санкциите на САЩ вече потопиха рублата и акциите на някои от най-големите руски компании

Санкциите срещу Русия нанесоха тежък удар върху икономиката - стойността на рублата спрямо долара спадна с 4%, което е най-големият дневен спад от януари 2015 г. насам. Курсът за 1 долар достигна 61,37 рубли, аза  1 евро - 75,70, пише Клуб Z.

рублей
Акциите на най-големите руски компании на фондовия пазар бяха сринати с около 8%, а това повиши и разходите им по обслужване на кредити. Една от пострадалите фирми е най-големият производител на алуминий в света, „Русал“, собственост на руския олигарх Олег Дерипаска.
През последните дни неговите парични загуби са повече от 957 милиона долара, поради 20-процентния спад на акциите на „Русал“. От фирмата коментираха, че санкциите „биха могли да доведат до технически фалит по някои дългови книжа“ - съобщение, което изплаши инвеститори от цял свят и покачи цената на алуминия.
Промени в цената на алуминия. Графика Market Insider

Други пострадали от санкациите са двете най-големи руски банки Сбербанк и ВТБ, чиито акции поевтиниха съответно със 17,3% и 9,1%. Сбербанк традиционно се възприема като показател за цялостното състояние на руската икономика, отбелязва британското издание „Гардиън“. Следователно, спадът с почти 20% покава, че въпреки усилията на Путин да превърне Русия във важен световен играч, страната е все още икономически изолирана от световните пазари и не притежава добре развит механизъм за дългосрочна устойчивост.

Новите санкции срещу Москва бяха наложени в момент на растеж на руската икономика, която бе започнала да се възстановява от финансовите последици след анексирането на Крим през 2014 г.  Въпреки конфликта с Украйна и обтегнатите отношения на Москва със САЩ и Европейския съюз, редица чуждестранни инвеститори бяха започнали да се обръщат отново към руската икономика, което допринесе за нейното развитие. Заедно с покачващите се цени на петрола, руският БВП отчете растеж с 1,5%, посочва „Ню Йорк Таймс“.

Поради тази причина новите санкции срещу Кремъл са още по-опасни за позицията на страната в глобален мащаб, тъй като те биха могли да обърнат курса на развитие на руската икономика. Управляващият директор на британската компания TS Lombard Кристофър Гранвил коментира:

„Новите санкции срещу Русия променят негативно „правилата на играта“ по три начина: те засягат директно портфейлните ви инвестиции; те не подлежат на ясни условия; те ще бъдат изпълнявани извънтериториално. Поради тази причина руските активи ще получат по-високи рискови премии,“ спомена той в писмо към клиентите си, цитиран от американската редакция на „Си Ен Би Си“.  

Няколко европейски държави са притеснени от последствията от санкциите върху техните собствени икономики. Въпреки тези последици, редица икономически анализатори не са убедени, че санкциите ще успеят да нанесат достатъчно силен удар на Русия. Икономистът Якоб Киркегард, част от Института по международна икономика "Питърсън", е един от тях:

„Все още става дума за една икономика, ръководена от авторитарен режим, който е изключително зависим от межуднародните цени на петрола,“ казва Якоб Киркегард, цитиран от „Ню Йорк Таймс.“

Следователно, санкциите не биха повлияли на поведението на Русия в глобален план, ако цените на петрола продължават да растат, тъй като това ще донесе известна икономическа стабилност, допълва Киркегард.

Ръководителят на Руския инвестиционен фонд Кирил Димитриев заяви по-рано днес, че мерките на Вашингтон ще засегнат и американски инвеститори - „нестабилното поведение“ от страна на САЩ ще намали търсенето на акции в американски фирми, което ще доведе до парични загуби, заяви той пред ТАСС. Според Димитриев, въпреки рухването на руския фондов пазар, много от инвеститорите са на мнение, че той е „подценен“ и понижените цени на руските акции са допринесли до покачване на инвестициите в тях.

„Основният проблем е, че руските фирми са подценени. Естествено, че санкциите крият значими геополитически рискове, но трябва да погледнем на ситуацията дългосрочно,“ бе категоричен той.

Андей Мовчан, който е начело на икономическата програма към фондация „Карнеги“ за Москва заяви пред „Дойче Веле“, че единствените сектори в руската икономика, които могат да бъдат засегнати от санцкиите, са оръжейният и петролният сектор – те разчитат на вноса на технологии. Въпреки това ефектът от санкциите ще бъде почувстван чак след две години.

Във връзка с политическите последици от санкциите, Мовчан посочи:

„Санкциите са една от главните причини за по-високата подкрепа спрямо руското правителство. Те ясно доказват враждебността на Запада, а по-голямата част от населението прие тези действия като несправедливо обявена война срещу Русия в икономически план. Бъдещето е в ръцете на бюрократите и от двете страни. Но санкциите обикновено биват наложени за много дълго време. Мисля, че тези проблеми ще продължат поне 10 години.“

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове