Няма нарушения във ВМА, реши Военно-апелативната прокуратура

Няма нарушения във ВМА, реши Военно-апелативната прокуратура - картинка 1

На 30 октомври здравният министър Николай Петров подаде оставка заради медийно разследване, показващо съмнителни връзки при възлагане на обществените поръчки

Военно-апелативната прокуратура (ВоАП) също отказа да образува досъдебно производство по повод одитния доклад на Министерството на отбраната във Военномедицинската академия (ВМА).

В становището на Военно-апелативната прокуратура се посочва, че се потвърждава постановлението на прокурор от Военно-окръжната прокуратура (ВОП) в София от 7 юни 2017 година, с което беше отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерство на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода от 1 януари 2014 до 31 януари 2017 година на Военномедицинската академия, пише news.bg.

Според Военно-апелативната прокуратура няма достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

В хода на извършения контрол ВоАП е предприела допълнителна лична проверка, защото е било установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. В хода на предприетата допълнителна проверка ВоАП е изискала нови относими документи и е разпитала различни по длъжност лица.
На база на анализа на всички събрани ВоАП смята, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА.

ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП - София за извършването на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Припомняме, на 30 октомври здравният министър Николай Петров подаде оставка заради медийно разследване, показващо съмнителни връзки при възлагане на обществените поръчки в периода докато Петров е бил на ръководна позиция във ВМА.

Припомняме и че на 29 март 2017 г. във Военно-окръжна прокуратура - София постъпи одитен доклад за извънпланова инспекция. Тя е за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014г. - 31.01.2017 г. във ВМА. Одитният доклад беше изготвен от Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбраната.

В доклада има констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове