О, каква красива армия!

Жертвените агнета на политиците

1/Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Тази новина разбуни духовете в социалните мрежи и отново поднови дебата "за" или "против" връщането на наборната военна служба. Без да съм военен експерт, смятам, че връщането на редовната наборна армия е загубена кауза, заради ограничението на въоръжените ни сили до 35 хил. души според разпоредбите на НАТО, чийто член сме вече 16 години. Затова не съм от хората, които хвърлят шапки от възторг в случая. Предложението ми изглежда доста популистко, но да кажем, че аз съм журналист - толкова знам, нека експертите да ме поправят, ако греша.

Греша или не, обаче, аз съм "стара кримка" и надушвам повече проблеми и даже отчетлив мирис на труп. Дано не е човешки...

Къде е "заровено кучето", по предложението за военният отчет?

Като човек, служил в армията в периода 93-95 г. (тогава, когато службата беше задължителна), личното ми мнение е, че няма нищо по-добро от това мъжете да преминават през такова изпитание и военна подготовка. А след като и жените ще се водят на отчет, защо не и те.

Но никъде не се говори за обучение, дори и най-елементарно. Или на мен поне не ми е известно в предложението за отчетите да става дума за някаква форма на  военна подготовка на младежите.  Неяснотата точно по този въпрос създава впечатлението, че властта просто ще изготвя списъци с младежи, които ще привиква - да не дава господ - при проблемна ситуация или по-лошо - война. По-страшното е, че същите тези политици, които намират пари за нови коли и високи заплати, като основен аргумент в едни бъдещи дебати за задължителна военна подготовка, ще използват

липсата на пари и скъпо струващо оборудване като оправдание да не ви научат как да си пазите живота.

Виждам в мненията, които тия дни пълнят форумите и социалните мрежи едно недопустимо лекомислие -

"какво толкова, една военна комисия и един списък, голяма работа, важното е да не ме викат и да ме карат да марширувам или да се занимавам с армейски тъпотии".

Това за мен е наивно мислене и даже опасно мислене на хора които не са помирисвали барут. Сега се замислете каква роля ви отреждат милите ви родни политици, ако попаднете в реална бойна обстановка, без подготовка? Ще ви кажа - пушечно месо! Не, не е пресилено!

Неписаното армейско правило е новобранците, като най-неподготвени, са в първите редици.

Те са просто бройка, "жертвени агнета", които стават курбан, за да могат ветераните, "старите войници", калени и с боен опит (в случая професионалната ни армия) да имат шанс да изпълнят възложените от командването оперативни задачи. Е, още ли смятате, че е по-добре да ви сложат в списъци, но да не ви викат и да не ви губят времето с "армейски глупости"?

Как мислите, депутатските и министерски деца, дори да влязат в тези списъци, ще ги викнат ли от чужбина

или ще продължат да учат и работят там? Попадайки във военният отчет, мили младежи, няма връщане назад. Всеки опит да се скриете или казано на армейски език "да се скатаете", в реална бойна обстановка (дано никога не се налага!) по устава на армията се третира, като дезертьорство. Дезертьорството се наказва със смърт! Пред вас има два избора - смърт в окопа или смърт като дезертьор. За това не бъдете наивни! Политиците нарочно слагат каруцата пред коня - решение за военния отчет, без решение за военната подготовка. Това обаче не е във ваш интерес! Това обслужва само тях!

Вие ще сте просто бройката от списъка в окопите, които ще ги бранят, без да знаете какво гласи устава и как се стреля с пушката.

За финал ще кажа само "няма дим без огън" и извън официалните аргументи на политиците за военните отчети, аз и вие не знаем в този свят на несигурност и конфликти, дали не са запалили вече някъде огън в който да ви изпържат...

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове