Обама: „Една силна и обединена Европа е необходимост за света“

Обама: „Една силна и обединена Европа е необходимост за света“ - картинка 1

Американският президент Барак Обама подкрепи и защити идеята за Трансатлантическото търговско споразумение

Според него и САЩ и ЕС се нуждаят от това. В Хановер Обама и Ангела Меркел откриха най-голямото промишлено изложение в света. Обама използва посещението си в Германия, за да разсее обществения скептицизъм спрямо трансатлантическата сделка и изрази оптимизъм, че тя може да бъде финализирана до края на годината.

Барак Обама сподели, че Меркел е партньор и приятел, на чиято преценка изцяло се е доверил. Тя получи неговата похвала за смелостта й, задето е следвала твърда политика спрямо бежанската криза.

"Обичаме конкуренцията, но обичаме и да побеждаваме", каза Меркел, която също декларира подкрепата си за споразумението и призова за ускоряване на преговорите. И двамата лидери подчертака, че то ще създаде работни места.  

Днес в Ню Йорк, САЩ и ЕС започват нов кръг от дискусии по Трансатлантическото търговско споразумение. Меркел и Обама разговаряха 90 минути за глобални проблеми като Сирия, Либия, бежанската криза и усилията за сдържане на Русия.

Те разгледаха заедно Хановерското изложение и се задържаха дълго в американския павилион на изложението, в който имаше принтери за триизмерно печатане, компютърен софтуер и космически технологии.

Днес в Хановер предстои обща среща на Барак Обама, Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и министър-председателите на Великобритания и на Италия Дейвид Камерън и Матео Ренци. Те ще обсъдят актуалните въпроси от международната политика.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове