Обама обедини лидерите на АСЕАН в анти китайска търговска коалиция

Обама обедини лидерите на АСЕАН в анти китайска търговска коалиция - картинка 1

Той подчерта още, че споровете трябва да бъдат решавани с юридически средства

5/Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от Югоизточна Азия призоваха снощи за мирно решаване на споровете относно морските граници в региона, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Това се казва в декларацията след двудневната среща, на която президентът на САЩ бе домакин в този най-голям щат на САЩ на тихоокеанското крайбрежие. Лидерите подчертаха необходимостта "да се уважава суверенитетът, териториалната цялост, равноправието и политическата независимост" на всички страни, както и "привързаността си към мирното решаване на споровете, без прибягване към заплахи със сила или нейното използване в съответствие с общоприетите принципи на международното право". Те се задължават също да "поддържат мира, сигурността и стабилността в региона (на Югоизточна Азия), гарантирайки, в частност, правото на свобода на корабоплаването и на полетите". САЩ и АСЕАН взеха решение

"да си сътрудничат при решаването на общите проблеми, свързани с морето".

Те изразиха "твърда решимост да играят водеща роля в решаването на такива глобални проблеми, като тероризма, екстремизма, търговията с хора, незаконната търговия с наркотици и бракониерството".
Темата за регионалната сигурност бе една от главните на срещата, в това число и ситуацията в Южнокитайско море, която обсъдиха последните действия на Китай, който построи самолетна писта на един от рифовете на архипелага Спратли, който е обект на териториални спорове между няколко страни от региона.

Китай не участва в срещата.

На пресконференцията след края й снощи президентът Обама подчерта, че споровете трябва да бъдат решавани с юридически средства. Той призова спорещите страни да приемат решението, което се очаква да вземе международният арбитражен съд в Хага въз основа на Конвенцията на ООН по морското право. Съдът трябва да се произнесе по въпроса до края на годината по искане на Филипините, които също претендират за архипелага наред с Китай и Виетнам.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове