Обама: Американски компании укриват данъци в офшорки

Обама: Американски компании укриват данъци в офшорки - картинка 1

Два дни след разкритието за Панамагейт, президентът на САЩ заяви, че укриването на данъци, незаконно или законно, е сериозен проблем в световен мащаб

"Укриването на данъци е огромен проблем", каза Обама. Президентът на САЩ изтъкна  необходимостта от "втвърдяване" на съществуващото законодателство и от засилване на международното сътрудничество в тази област.

Самото публикуване в последните дни на "Панамските документи"е напомняне, че укриването на данъци е проблем от световен мащаб, отбеляза Обама. Документите  хвърлят светлина върху непрозрачни данъчни практики, използвани от множество изтъкнати личности и компании.

Обама припомни, че темата редовно се обсъжда на срещите на върха на Г-7 и Г-20, и че е постигнат известен напредък в международното съгласуване на данъчните администрации.

"Един от големите ни проблеми е, че много от тези операции са законни", каза той и подчерта, че както другите страни, САЩ трябва да премахнат данъчните ниши и вратичките в закона.

Президентът изрази задоволство от приетите вчера от САЩ нови мерки за предотвратяване на укриването на данъци от американски мултинационални компании, които избягват данъците, като преместват централата си в чужбина чрез придобиване на предприятия.

Чрез операции, известни като "данъчна инверсия", много американски гиганти като фармацевтичната компания "Пфайзър" (Pfizer) придобиват фирми, базирани в страни с по-ниски корпоративни данъци, за да се регистрират там, като същевременно запазват дейността и управленските си структури в САЩ, припомня АФП.

Основна цел на спорните трансакции, макар и законни, е избягването на федералния корпоративен данък в САЩ, който е най-високият в индустриализираните страни - 35 процента.

Обама призова доминираният от републиканците Конгрес да премахне завинаги пробойните в закона днес, благодарение на които американските компании могат да укриват данъци, посочва Ройтерс.

Голяма част от тези пробойни са за сметка на семействата от средната класа, каза президентът пред репортерите в Белия дом.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове