Обама:Заплахата от ядрен терористичен атентат нараства

Обама:Заплахата от ядрен терористичен атентат нараства - картинка 1

Той изтъкна необходимостта от защита на обектите за съхраняване на плутоний и обогатен уран

Американският президент Барак Обама предупреди за нарастващата заплаха от ядрен терористичен атентат, предаде Асошиейтед прес.

По думите му въпреки осезаемите мерки за намаляване на риска от ядрен тероризъм, заплахата все още съществува и има основа за тревогата.

Към този момент нито една терористична групировка засега не е успяла да се сдобие с ядрено оръжие или мръсна бомба, въпреки че Ал Каида отдавна се стреми към ядрени материали, а „Ислямска държава” използва химически оръжия.

„Няма съмнения, че ако тези хора се доберат до атомна бомба или ядрен материал, със сигурност ще го използват, за да убият колкото се може повече хора”, заяви американският президент.

Възможността да се сдобият с ядрени материали е значително по-малка след договора за физическата им защита, ратифициран от 102 държави, който по думите му се очаква да влезе в сила в скоро време.

Обама изтъкна необходимостта от защита на обектите за съхраняване на плутоний и обогатен уран, които по думите му не навсякъде са достатъчно добре охранявани.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове