Обичам те дотук!

Обичам те дотук! - картинка 1

Приятелството между САЩ и Саудитска Арабия е "на кантар"

Години наред между Америка и Саудитска Арабия цареше приятелство. Днес обаче двете страни са с обтегнати взимотношения. Ех, странно нещо е политиката…

Държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама пристигна в Саудитска Арабия, за да се справи с някои неудобни въпроси на домакините, коментира британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Американският президент се приземи в Рияд в сряда за последното си пътуване до региона, преди на напусне Овалния кабинет в Белия дом. Той ще направи опит да тушира напрежението със саудитците, емиратите и бахрейнците, които критикуват дългогодишния си съюзник за "накланянето" му към съперника им Иран.

Към дипломатическото главоболие на Обама следва да бъде добавен и законопроект, предложен от демократите в Сената, който би позволил на жертвите на терористичните нападения от 11 септември 2001 г. да съдят саудитското правителство.

Изданието припомня, че 15 от общо 19 души, които похитиха самолети, се оказаха граждани на арабското кралство. Правителството в Рияд обаче отдавна отрича да има връзка със събитията.

Бившият държавен секретар Хилъри Клинтън и сенатор Бърни Сандърс, които се състезават за президентската номинацията на демократите, подкрепят мярката, но Обама е против въвеждането й. На свой ред Саудитска Арабия предупреди Белия дом, че ако законопроектът бъде приет, Рияд ще отвърне на удара, като продаде до 750 млрд. долара в ценни книжа и други активи в САЩ.

"Ако това законодателство бъде прието, то ще представлява много сериозен проблем за отношенията", заяви Брус Ридел, ветеран от ЦРУ и понастоящем анализатор във Вашингтон. "Ако членовете на саудитското правителство бъдат изправени пред съда, ще има ответна реакция от страна на кралството", уверен е американският експерт.

И така, всичко започва от датата 11 септември 2001 година – атентатите в Ню Йорк, свалили Кулите близнаци. От общо 19 терориста, 15 са идентифицирани като саудитски граждани. Оттогава като че ли Америка гледа на уахабизма с „лошо око“.

Друга причина за студените взаимоотношения на двете страни е, че САЩ не подкрепи Рияд във войната с Йемен. Освен това двете страни са на различни мнения по отношение на ситуацията в Сирия – Саудитска Арабия настояваше за свалянето на президента  Асад, а американците определено бяха по-въздържани.

Отношнията между двете държави застудяват и по въпроса за „Ислямска държава“, защото от одавна се твърди, че богата арабска държава финансира джихадистската групировка за користни цели. А, САЩ по всичко личи, че се опитва по всякакъв начин да унищожи световния тумор „Ислямска държава“.

Ще видим какво ще се разберат Рияд и Вашингтон и дали ще запазят добрия, приятелски тон помежду си, или ще скъсат всякакви отношения, завинаги.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове