/ОБНОВЕНА/ Руската армия се изтегля от Сирия

Путин нареди изтегляне на руските войски

1/Руският президент Владимир Путин е разпоредил на армията да започне изтеглянето на основната част на руските сили от Сирия, подчертавайки, че руската военна намеса била постигнала в голяма степен своите цели, съобщава „Ройтерс”.

Путин, по време на заседание в Кремъл с министрите на отбраната и на външните работи, разпоредил, че изтеглянето трябва да започне от вторник.

Той също така наредил Русия да засили ролята си в мирния процес за прекратяване на конфликта в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е телефонирал на сирийския президент Башар ал Асад, за да го информира за решението на Русия.

Припомняме, Русия започна въздушни удари в Сирия на 30 септември 2015 г. по искане на Асад.

Двамата държавни глави са се договорили Русия да запази въздушната си база в Сирия, за да помага в мониторинга на примирието.

"Показахме на Америка, че нямаме военни амбиции и не се нуждаем от войни", каза Иван Коновалов, директор на Центъра за стратегически  зследвания в Москва. "Те са ни обвиняват в най-различни неща и това е един добър начин да им покажем, че не са прави."

21:30 Официалният представител на сирийския опозиционен Висш преговорен комитет Салим ал Маслет заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да изведе основните въоръжени сили на страната от Русия от 15 март ще даде позитивен импулс на преговорите в Женева, предаде ТАСС.


„Ако бъде демонстрирана сериозност в изпълнението на изтеглянето, това ще даде позитивен тласък на преговорите. Вярвам, че руското решение ще повлияе и на позицията на режима на президента Башар Асад“, каза той. 
„Искаме руснаците да са приятели на Сирия“, добави Ал Маслет, изразявайки надежда, че ще види скорошното изпълняване на практика на решението на руския президент.


/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове