/ОБНОВЕНА/Швейцария на референдум заради чужденците

Швейцарците отхвърлиха предложението за депортиране на чужденци, извършили престъпления

5/Предложението чужденци, които са извършили престъпления в Швейцария, да бъдат автоматично експулсирани, беше отхвърлено на днешния референдум от жителите на Швейцария, информира БНР.

Според екзит-пол данните 59% са се обявили против спорното предложение на дясната популистка Швейцарска народна партия. То предвиждаше автоматично експулсиране на всеки чужденец, осъждан през изминалите 10 години и признат за виновен дори за сбиване или "леки телесни повреди".

Антиимигрантски настроената Швейцарска народна партия (ШНП), която държи около една трета от местата в парламента, организира референдума. Тя набави необходимия брой подписи, като се заигра със страховете,

че чужденците е възможно да представляват риск за швейцарския начин на живот.

Подкрепящата бизнеса Радикалдемократическа партия и ляволибералната Социалдемократическа партия се против, като отстояват виждането, че начинанието на ШНП е расистко, прекалено и може да навреди на отношенията с Европейския съюз.

Швейцария и без това в момента се опитва да спасява договори с най-големия си търговски партньор, след като избирателите подкрепиха през 2014 г. друга лансирана от ШНП мярка за въвеждане на квоти за работниците от ЕС.

Чужденците съставляват една четвърт от 8-милионното население - но и 68 процента от затворниците в Швейцария.


Чужденците - от държави от ЕС като Италия и Германия, но и десетките хиляди от Балканите и Африка, също така представляват голяма част от заетите в големите компании на швейцарска територия.

Предлаганият закон предвижда чужденците да бъдат автоматично депортирани, след като изтърпят наказанията си, без да имат право на обжалване. Това ще се отнася както за тежки престъпления като убийство, изнасилване и въоръжен грабеж, така и за две по-леки престъпления, ако те са извършени в рамките на 10-годишен период, като шофиране с превишена скорост и влизане с взлом.

"Секондо", както швейцарците наричат родените в Швейцария деца на мигранти, които нямат гражданство - без обаче в понятието да се влага обиден смисъл, също ще бъдат заплашени от автоматично експулсиране, ако бъдат осъдени за престъпление.

Кампанията на ШНП за референдума е доста директна. Има плакати, на които бяла овца изритва черна овца от Швейцария. Бившият депутат от ШНП Кристоф Мьоргели написа следното в Туитър: "Двама тъмнокожи мъже, говорещи развален немски, са извършили сексуално посегателство срещу две жени в Арбон. Депортирайте криминално проявените чужденци".

За да мине инициативата на ШНП е необходимо обикновено мнозинство.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове