/ОБНОВЕНА + ВИДЕО/ Тръмп отложи митинга и в Охайо след насилието в Чикаго

/ОБНОВЕНА + ВИДЕО/ Тръмп отложи митинга и в Охайо след насилието в Чикаго - картинка 1
Снимка: BBC

Събитието щяло да се състои, но не се знае кога

5/Републиканецът Доналд Тръмп отложи още един предизборен митинг - този в Охайо, съобщава "Ройтерс". Събитието се отложи заради съображения за сигурност, уточняват организаторите.

Припомняме, че фаворитът за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, насрочен за вчера вечерта в Чикаго, предаде BBC, цитиран от "Mediapool".

Решението бе взето на фона на хаотичните сцени и на разделянето на събралото се хилядно множество на привърженици и противници на ексцентричния милиардер.

Човек от щаба на Тръмп излезе на подиума близо половин час след като митингът в зала "Павилиън" в кампуса на Университета на Илинойс трябваше са започне, за да обяви, че проявата е отложена от съображения за сигурност.

В изявление, публикувано малко по-късно, екипът на милиардера обяви, че събитието все пак ще се състои, но не уточни кога.

При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера.

"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на фаворита за републиканската номинация им отвърнаха с "Искаме Тръмп!".

Фаворитът за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ се превърна в изключително поляризираща фигура по време на кампанията. Активисти от Чикаго прекараха изминалата седмица в планиране как да провалят неговия митинг.

Една от протестните групи, обединяваща студенти от малцинства, координира действията си с имейли и съобщения в социалните мрежи в интернет.

Организаторите не скриха радостта си, но и изразиха учудване от успеха на своята акция.

Полицията даде да се разбере, че не е препоръчвала митингът да бъде отменен, и увери, че е разполагала с достатъчен капацитет, за да предотврати прояви на насилие.

Самият Тръмп коментира пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си, че неговите привърженици са планирали мирен митинг, който обаче е бил провален от демонстранти. "Очаквам подкрепата за моята кандидатура само да се увеличи", показа увереност той.

Междувременно, CBS предаде, че по време на сблъсъците са били ранени трима души, сред които и един служител на реда. Задържаните са петима.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове