/ОБОБЩЕНИЕ/ Изчезването на самолета на EgyptAir - "черната кутия" и предположенията за атентат

/ОБОБЩЕНИЕ/ Изчезването на самолета на EgyptAir - "черната кутия" и предположенията за атентат - картинка 1

"Налице са всички предпоставки да заключим, че падането на египетския самолет не е станало без външна намеса."

„Черната кутия” на падналия самолет на авиокомпания EgyptAir е била открита в район в близост до мястото, където бяха открити отломки от потъналия в Средиземно море летателен апарат, съобщава СиБиЕс, позовавайки се на египетски правителствени източници.

„Черните кутии” се намират в района на гръцкия остров Карпатос, където бяха намерени първите отломки от лайнера и някои предмети - собственост на пътници. В момента се предприемат опити за изваждането им. 

По-рано египетските военни публикуваха снимки на предмети, открити по време на издирвателната операция в Средиземно море за изчезналия полет MS804 на EgyptAir. Сред заснетите предмети са спасителни жилетки, части от седалки и предмети, обозначени с логото на EgyptAir.

Ето и обобщението до момента от изчезналият самолет на Египетските авиолинии преди два дни в Средиземно море, на 290 км северно от Александрия.

Какво знаем досега:

- Открити са вещи на пасажерите, военните още издирват черната кутия на самолета, устройство, което съхранява всички данни за полета му. 

- Президентът Абдел Фатах ал Сиси изрази съболезнования на близките на жертвите, които "загинаха след като самолетът се разби в Средиземно море".

- Катастрофата на самолета на EgyptAir най-вероятно е причинена от терористичен акт и Русия призовава всички европейски партньори да помогнат за откриването на извършителите. Това заяви директорът на руското контраразузнаване Александър Бортников, цитиран от РИА "Новости".

- Налице са всички предпоставки да заключим, че падането на египетския самолет не е станало без външна намеса.

Това заявява пред БНР журналистът Мохамед Халаф, като припомни, че инцидентът е станал при добри метеорологични условия и с опитен екипаж на борда.

По думите му, съобщената от американски медии информация, че е имало пожар и пушек в тоалетната, доказва, че нещо се е случило там.

- "Службата за разследвания и анализи потвърждава, че е имало предадени от самолета послания по системата за връзка и отчетност на самолетите (Aircraft Communication Addressing and Reporting System - Acars), за задимяване в кабината малко преди прекъсване на връзката", е заявил представител на службата пред АФП.

Вече и самите египтяни, а и шефът на руското разузнаване говореше, че има прилики с това, което се случи с руския самолет.” – допълни Халаф. Това, че никоя организация не е поела отговорност не означава, че в момента не проверява реакциите, допълни кометаторът. Все още не е ясно обаче дали евентуалният терористичен акт е бил насочен срещу Франция или срещу Египет, тъй като и в двете хипотези има логика, допълни той.

- Египетският министър на транспорта Шериф Фатхи каза, че по-скоро атентат, отколкото технически проблем, е причината за трагедията.

- Френският президент Франсоа Оланд заяви на пресконференция, че изчезналият самолет на египетските авиолинии се е разбил. Оланд изтъкна, че към момента нито една хипотеза за причините, включително тероризъм, не може да бъде изключена.

- Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че самолетът е направил "внезапни отклонения" и се е гмурнал, докато е бил на 37 000 фута (около 11 300 метра) височина в египетското въздушно пространство, преди да загуби връзка с радарите.

- По-рано директорът на гръцкия въздушен контрол също заяви, че "няма шанс" "Еърбъс А320" все още да е във въздуха. "За съжаление най-вероятно той е на дъното на морето", обясни Серафим Петру пред в. "Гардиън". Той допълни, че самолетът е изчезнал от радарите на 18.5 км южно от гръцката граница на отговорност на кулата в Атина във въздушното пространство на Египет.

- Полетът е изчезнал на около 280 км. от египетския бряг, съобщиха Египетските авиолинии

- Няма пострадали българи, стана ясно от съобщение на компанията за националностите на пътниците. На борда е имало общо 56 пасажери и 10 души екипаж. Пътниците са били 15 французи, 30 египтяни, 2 иракчани и по един британец, белгиец, саудитец, португалец, алжирец, канадец, както и по един гражданин на Судан, Кувейт и Чад. Сред тях са били едно дете и две бебета.

- Пилотът е имал 6275 летателни часа, включително 2101 на A320, а вторият пилот - 2766 часа. Самолетът е произведен през 2003 година.

- Други пилоти, преминали през района по същото време, разказаха, че условията са били отлични.

- Това е бил петият полет на този самолет за 18 май - денят е започнал с излитане малко преди 6 сутринта в Асмара (Еритрея) до Кайро, после е имало двупосочен полет до Тунис и отиване до Париж, след което трагедията е станала на прибиране към Кайро.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове