Обявяват Майка Тереза за светица

Папа Франциск обяви новината по време на среща с кардинали

5/Майка Тереза от Калкута, монахинята, посветила живота си да помага на бедните, ще бъде обявена за светица на Римокатолическата църква, предаде „Ройтерс”, цитран от „News.bg”.

Папа Франциск обяви новината по време на среща с кардинали, на която даде последно одобрение, за да може Майка Тереза да бъде обявена за светица.

Миналия декември той откри пътя към светостта за нобеловата лауреатка за мир, която почина през 1997 г. на 87-годишна възраст.

Майка Тереза е родена на 26 август 1910 в Скопие, тогава в Османската империя. Семейството ѝ е албанско и католическо.

През 1948 майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище През 1950 получава разрешение от Ватикана да създаде диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието. Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 члена, а в края на 20 век вече включва 4000 монахини поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят. Първоначално активен главно в Калкута, орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия

През 1965 е основан първият им център извън страната – във Венецуела.

Майка Тереза придобива международна известност с документалния филм от 1969 “Нещо добро за Господ“ и излязлата през 1971 едноименна книга. През 1971 тя е наградена от папа Павел VI с наградата за мир „Папа Йоан XXIII“ „за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско милосърдие и за нейните усилия в полза на мира“.

През 1972 майка Тереза получава наградата „Неру“, през 1980 – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 – британския Орден за заслуги. През 1992 г. ЮНЕСКО ѝ присъжда наградата си за мир за приноса ѝ в образованието.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове