Обрат и в сделката за „Виваком“

Обрат и в сделката за „Виваком“ - картинка 1

Сделката с Русев вече е одобрена от КЗК и трябваше да приключи до март, но според "Банкер" "ВТБ Кепитъл" е удължила до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата.

Снимка: dnevnik.bg

Два месеца след търга за продажбата на "Виваком" спорът за собствеността на компанията се връща в изходна позиция

9/Два месеца след търга за продажбата на "Виваком" спорът за собствеността на компанията се връща в изходна позиция, пише вестник “Банкер“. Бизнесменът Спас Русев, който спечели търга, може да бъде изхвърлен от сделката преди да е платил за покупката на мобилния оператор.

Съратникът му Милен Велчев - в ролите си едновременно на продавач, купувач и управител на прекия собственик на компанията - "Вива телеком България", също ще трябва да преосмисли амбициите си, пише изданието.

През октомври 2015-а VTB Capital - инвестиционното звено на втората по големина банка в Русия ВТБ, обяви, че иска да

 

продаде "незабавно" мобилния оператор "Виваком" заради непогасен мостови заем от 150 млн. евро

 

към ВТБ. Заемът е отпуснат през 2013 г. на InterV Investment (първият по веригата чуждестранен собственик на "Виваком") и като обезпечение по него са дадени 100% от акциите на "Вива телеком България". Така се стигна до ноември 2015 г. когато бе организирано наддаване за въпросните акции и за победител с оферта от 330 млн. евро бе обявен Спас Русев. По информация на "Банкер" обаче VTB Capital по всяка вероятност ще се откаже от търга, но като начало е удължила до 10 март срока за погасяването на въпросния мостови заем. Може би защото руската банка трябва да задели големи провизии по този дълг.

Според вестника

 

това решение отваря нова възможност за рефинансиране на дълга и за запазване на сегашната собственост на компанията

 

при делът на банкера Цветан Василев от 43,3% се държи от Дмитрий Косарев.

Основна причина за сегашния ход на VTB Capital е последната жалба на Empreno Ventures пред британската Служба за борба с тежките измами. В нея InterV Investment и самият Дмитрий Косарев обвиняват VTB Capital в незаконно завладяване и продажба на "Виваком" на свързано лице.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове