Образованието никога не е билo толкова апетитен ресор

Образованието никога не е билo толкова апетитен ресор - картинка 1

Поради 1,3 милиарда причини

Единственото общо между Меглена Кунева и образованието е поразителните и прилика със средношколска учителка. Затова щом чухме, че е решила да става министър на образованието, веднага зацепихме, че вероятно има някакъв сериозен финансов интерес.

Става въпрос за едни 1,3 млрд. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, които трябва да минат през министерството през програмния период 2014 -2020 г.

Моментът на овладяване на министерството е много важен за това кой ще властва над оперативната програма, защото

структурните фондове, заради ограничения бюджет, обикновено са на принципа „Кой превари, той завари“.

След като бившия министър Тодор Танев с неохота отстъпи поста и Кунева се нанесе по терлици в министерския кабинет, тя не преставаше да говори за приемственост и как ще запази всички ценни експерти в повереното и ведомство. Същото обещание беше дадено и за двамата заместник-министри на Танев – проф. Костадин Костадинов и проф. Николай Денков.

Първият уволни сама, а вторият сам напусна поради съществени различия с разбиранията на Кунева за реформи в системата.

Проф. Николай Денков сам заяви пред Дневник, че е бил изолиран от новия екип на Кунева в договарянето на условията по оперативната програма с Европейската комисия.

 

Преди да напусне поста си, Денков отговарял за изготвянето на програмата и по думите на Кунева, не се справял добре, защото оставял вратички в нормативните актове.Въпреки, че не е бил помолен да си подаде оставката, в тези среди това е учтиво намеква, че ако не се разкараш сам, ще те разкараме по най-грозния начин. И той си подаде оставката.

Другият освободен – Костадин Костадинов, отговарящ за науката, бе заменен от Красимир Киряков. Киряков е експерт по усвояване на средства от европейските програми,

но това с което откри своя мандат е съобщението на шльокавица с което се похвали на приятелите си във Фейсбук, че е заел отговорния пост.

Според Николай Денков, хората които са повели преговорите с Европейската комисия са Цветана Герджикова – заместник-директор на дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ и министър на образованието от времето на тройната коалиция - 

Даниел Вълчев, за който се спекулира, че изпълнява ролята на министър в сянка.

Друг важен член на екипа на Кунева е заместник-председателя на България на гражданите – Димитър Танев. Той самият е бил главен секретар в МОН в мандата на Даниел Вълчев.

Когато Тодор Танев си подаде оставката, неговото име беше спрягано като най-вероятен бъдещ министър,

преди на сцената да се появи Кунева и сама да поеме цялата отговорност. В медийните среди се говори, че

той отговаря за кадровата политика в министерството и раздава постове на хора от Реформаторския блок.

Още е рано да се каже, накъде образователното триада – Кунева, Вълчев и Танев ще поведат парите от оперативната програма, но освен ако правителството не падне,

МОН може да се окаже най-добре финансово подплатения управленски лост в ръцете на Реформаторския блок.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове