Община Пловдив си връща Римския форум срещу 5 млн. лв.

Община Пловдив си връща Римския форум срещу 5 млн. лв. - картинка 1

Община Пловдив ще даде 5 милиона лева, за да си върне терен в центъра на града, съобщи БНТ.На днешната сесия на общинските съветници избухна скандал заради терен от 5 декара, върху който се разполага източната част от Римския форум на Филипопол. Имотът в центъра на града, който беше продаден преди…

Община Пловдив ще даде 5 милиона лева, за да си върне терен в центъра на града, съобщи БНТ.

На днешната сесия на общинските съветници избухна скандал заради терен от 5 декара, върху който се разполага източната част от Римския форум на Филипопол. Имотът в центъра на града, който беше продаден преди години за един милион и двеста хиляди лева, сега ще бъде откупен за близо 5 милиона лева.

Теренът беше купен от частен инвеститор през 2003 г. Той е част от проекта за цялостна реконструкция на площад Централен, който ще има ключова роля през 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата.

С 34 гласа "за" общинските съветници решиха да откупят обратно терена. Сумата от над пет милиона ще бъде изплатена на частната фирма "Младост Алфа" ЕООД на няколко транша.

"Няма как да коригираме тази цена, защото продавачът отказва да го направи.Ние водихме седем месеца преговори. Минахме през двойно по-висока цена." - коментира Георги Колев, общински съветник от Земеделския съюз.

"Ние просто сме вкарани в ъгъла и няма какво да направим." - посочи Божидар Здравков, общински съветник от Реформаторския блок.

От опозицията заявиха, че никой не може да принуди общината да плаща цена, която е неизгодна за хората и бюджета.

Общинския съветник от "Патриотичния фронт" Камен Шишманов описа ситуацията като "порок на продажба и порок на обратно откупуване на тази собственост".

"Сега ние ще платим 5,163 млн. лв. през следващите две години. Откъде ще се вземат от бюджета, от капиталовата програми ли?" - попита Иван Петков, общински съветник от БСП.

Според кмета на Пловдив за бъдещото на града е от изключителна важност източният форум да е общинска територия.

"След 10, след 15 години дори цената няма да има чак такова значение, ако успеем ние да реализираме това, което може да се реализира. Тук говорим за един обект, който е на 100% проучен от археолозите." - заяви Иван Тотев.

Продажбата на терена преди 14 години е станала по предложение на тогавашния кмет Иван Чомаков. Край археологическите разкопки на форума е трябвало да бъде изграден културно-информационен и търговски комплекс. Това така и не се случва.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове