Обучават лекари как да действат при тероризъм

Обучават лекари как да действат при тероризъм - картинка 1

Европейската асоциация по спешна медицина е дала препоръка на страната ни да обсъжда опита при терористични акции

Обучения, свързани с оказване на спешна медицинска помощ при атентат, ще се проведат в „Пирогов" в четвъртък. Европейската асоциация по спешна медицина е дала препоръка на страната ни да обсъжда опита при терористични акции на колегите ни от САЩ, Франция и Белгия, обяснява пред „Монитор" председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

На симпозиума, който ще се проведе в „Пирогов" и е под патронажа на МВР и Министерството на здравеопазването, са поканени медиците от всичките 27 центъра за спешна медицинска помощ и 34-те спешни отделения в страната.

В първата част експерти от МВР ще изнасят лекции на тема тероризъм,

а във втората лекари от ВМА, участвали в контингентите ни зад граница, ще споделят опита си.

Темите са свързани с видовете терористични актове по света и у нас, особеностите на протичане им, как е организирана дейността на различните служби за спешно реагиране, нараняванията при различните видове терористични актове, безопасността на екипите и начина на оказване на спешна медицинска помощ в такива случаи.

След лекционната част в двора на „Пирогов" ще се проведе демонстрация на разгръщане на военнополева болница.

Д-р Кателиева обясни, че ако има интерес към темата, ще се обсъди по какъв начин да продължат обученията.

Проект за антитерористична система за контрол, оповестяване и действия предвижда възможността софтуер да може да брои жертвите при атентат и да изпраща сигнали до полицията и спешна помощ. Той е разработен от началника на отделението по анестезиология във ВМА доц. Николай Младенов.

Идеята е модерната система да действа в реално време в случай на терористичен акт.

Така например, ако се случи инцидент, специални камери ще изпращат информация до софтуер, който ще я обработва и препраща до координационен център. Оттам пък информацията ще бъде подадена моментално до държавното ръководство, до полиция, спешна помощ, Гражданска защита и др. институции.

Системата ще действа най вече за медицински цели. Тя точно ще локализира времето и положението на взрива, силата, мощността, разрушенията, както и фиксира зоните на поражение.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове