/ОБЗОР/ Изчезването на самолета на EgyptAir - тежка авария на борда или атентат?

/ОБЗОР/ Изчезването на самолета на EgyptAir - тежка авария на борда или атентат? - картинка 1

Семействата на пътниците от изчезналия самолет са се събрали на летището в Кайро

Гръцкия външен министър Панос Каменос, заяви пред медиите, че

самолетът е направил "внезапни отклонявания",

преди да се спусне надолу и да изчезне в южното Средиземноморие. Гръцките власти са предприели издирване района на юг от остров Карпатос, но за момента няма никакви резултати.

Самолетът се е спуснал от 37 000 фута на 15 000 фута,

Reuters
Снимка: Reuters

преди да изчезне от радара. Според Каменос, самолетът „се е извил на 90 градуса на ляво и след това 360 градуса надясно.“ Последния контакт на самолета с летището в Кайро е на 280 километра от египетското крайбрежие, при който

пилотите не са съобщили за какъвто и да е проблем на борда на самолета.

Самолетът е превозвал 56 пътника – с едно дете и две бебета, както и екипаж от 10 човека. Сред членовете на екипажа е имало и трима служители по сигурността - мярка, която египетското правителство предприе след няколко последователни пробива, доказващи връзка на терористични организации със служители на летищния персонал в различни точки по света.

Според авиопревозвача,

в самолета са пътували 30 египетски граждани, 15 французи, както и 10 граждани на други държави.

Reuters
Снимка: Reuters

Министър-председателят на Египет Хасан Исмаил не изключи възможността свалянето на самолета да е дело на терористична групировка. Франсоа Оланд заяви, че се проверяват всички възможности и към момента не е изключена хипотеза.

Семействата на пътниците от изчезналия самолет, са се събрали на летището в Кайро

в очакване на някаква информация. Но към момента се оплакват, „те не знаят нищо, властите не знаят нищо, никой не знае нищо.“

Макар и не директно, в социалните мрежи се заговори, че с нарастване на вероятността инцидентът да е терористичен акт, нарастват драстично и опасенията на французите, свързани с предстоящото европейско първенство по футбол това лято.
Ако се докаже, че самолетът е свален с качено на борда взривно устройство, това ще означава, че имам пробив в сигурността на летище "Шарл  Де Гол" в Париж. Това може да се окаже сериозен проблем пред организаторите на игрите, особено при очакваните милиони гости, които са закупили билети за мачовете. 

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове