Окончателно: Журналист от "Биволъ" осъди МВР за ареста си по #GPGate

Окончателно: Журналист от "Биволъ" осъди МВР за ареста си по #GPGate - картинка 1

Стоянов, румънският му колега Атила Биро и приятел-юрист на българския журналист бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември миналата година

Журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов окончателно успя да осъди МВР за незаконен арест. Става въпрос за случая, при който Стоянов и румънският му колега Атила Биро проследяваха заподозрени от тях в опит да изгорят документация, която може да уличи в незаконни практики известната строителна фирма "Джи Пи Груп" - евентуално подкупи на държавни чиновници за осигуряване на поръчки с еврофинансиране.

Освен с този случай, фирмата нашумя с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", пише actualo.com. Съдебното решение потвърждава решенията на предишните съдебни инстанции. 

Стоянов, румънският му колега Атила Биро и приятел-юрист на българския журналист бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември миналата година. Те отидоха там, тъй като бяха получили сигнал, че се горят документ, свързани с аферата "Джи Пи Груп". Заповедта за ареста на Атила Биро обаче остана в сила, защото той не e успял да я оспори пред съда в посочения от закона срок.

В мотивите към окончателното решение е написано следното:

"Предвид липсата на конкретни обстоятелства, които са обосновали задържането, съдът е приел, че актът е издаден в противоречие с материалния закон".

Изрично се посочва, че когато някой бива арестуван, актът трябва да бъде основан на конкретни факти и "обосновано подозрение", което в случая не е така според съда.

Припомняме, че на първа инстанция съдия Любомир Луканов заяви, че "не става ясно въз основа на какви факти и обстоятелства административният орган (МВР) е направил обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление".

Тезата на МВР е, че има евентуално нарушение на чл. 319 от Наказателния кодекс. Текстът гласи:

"Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация".

Има образувано досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител, което всъщност било основание и за МВР да задържи Стоянов и Биро - за установяване на факти.


/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове