Оксфордската ваксина показва "окуражаващи резултати" при най-възрастните

Оксфордската ваксина показва "окуражаващи резултати" при най-възрастните - картинка 1

Разработката на британския университет и AstraZeneca е в последната фаза

Ваксината, разработвана от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, е дала силен имунен отговор и при възрастни хора над 60 и дори 70 години, съобщи БиБиСи.

"Окуражаващите" резултати, както ги определят учените, са от втората фаза на тестване, в която са участвали 560 души.

 

В момента приключва третата и последна фаза, в която ваксината се тества на големи групи от популацията. Когато това стане - в рамките на следващите няколко седмици, ще бъдат налице и пълните резултати за ефикасността на ваксината. Ако одобрението й от здравните регулатори дойде бързо, първите дози от нея могат да бъдат произведени още тази година, обещават от AstraZeneca.

Основно притеснение по отношение на ваксините за COVID-19 е дали ще предизвикат реакция и създаване на антитела от организма на ваксинирания. Когато се появи инфекция в тялото - независимо дали през рана на кожата или в белите дробове, където атакува вирусът SARS-Cov-2, то започва да произвежда антитела срещу нея.

Ваксината предизвиква тялото да произведе този стабилен имунен отговор, без да го разболява. Стабилен означава и такъв, който е по-дълготраен - защото ваксина, която действа няколко дни или седмици, не би била много ефективна.

 

По принцип имунната система на по-възрастните хора реагира по-трудно както на вируса, така и на ваксините. Една от причините за второто е фактът, че повечето ваксини са направени за детски болести и основният ни опит е в тяхната разработка. Същевременно най-възрастните са в най-рисковата група на заразени с COVID-19.

 

Три ваксини - на Pfizer/BioNTech, Moderna и руската Sputnik - вече имат предварителни данни от последната фаза на тестване, които показват добър имунен отговор и ефикасност от над 90%. Руската ваксина според специалисти обаче е тествана върху твърде малко хора. За разлика от Sputnik данни за ваксината на Оксфорд и AstraZeneca излизат в реферирани журнали.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове