Олимпиадата в Бразилия - престъпност, корупция и вируси

Олимпиадата в Бразилия - престъпност, корупция и вируси - картинка 1

Не е един проблемът, пред който е изправена държавата домакин ... до какво ли ще доведе всичко това?

В първите дни на август очакваме началото на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. След години очакване на инвестиции в размер на десетки милиарди долари, Бразилия може единствено да се надява на добри стартови условия по време на спортните прояви. За голямо нейно съжаление има няколко не малки проблеми, пред които е изправена страната. Страната изпадна в рецесия, цените на петрола паднаха, станахме свидетели на корупционни скандали, свалили президента Дилма Русеф, борба с престъпност и какво ли още не. Проблеми много, а решения има ли?

За какво се прави олимпиада и какви са ползите от нея? Нещата от много време не се свеждат само до самите игри. Не е само до това да се съберат най-големите спортисти и да се състезават честно (или не съвсем), някои пък да са горди само със самото си участие, а стотици милиони да ги гледат по телевизията. И всичко това за две седмици.

Олимпиадата трябва да генерира пари, доходи, така е устроен светът. Домакините да спечелят, като от това да им останат зали и стадиони, на които дълго след това да тренират спортисти, деца ... спортът да бъде популяризиран.

Политическите сътресения започнаха когато Дилма Русеф бе първият президент на Бразилия, отстранен от поста си. Основното обвинение срещу нея бе, че е използвала контролирани от държавата банки, за да финансира социални програми, без да обяви публично действията си.  

Голяма част от бразилците смятат, че тя е виновна за тежката икономическа криза и огромните корупционни схеми, на които Русеф не е успяла да противодейства. Много експерти смятат, че решението за отстраняването й е по-скоро политическо, отколкото юридическо мотивирано, и трябва да отговори на очакванията на населението за промяна и повишаване на стандарта на живот.

"Нещата" в Бразилия вървят единствено и само към провал по отношение на финансите и перспективите. Зародишът на проблемите идва от кризата в бразилската икономика.

Което е жалко, тъй като по време на световната рецесия Страната на кафето бе една от малкото, които имаха растеж. В последните години обаче това се промени поради две причини. Едната е непремереният риск с домакинството на две големи първенства - световното по футбол и олимпиадата. Другата е ширещата се корупция, предизвикала трусове включително и в организацията на игрите.

Няма как да не споменем болестта "Зика", беше казано доста за нея напоследък, пък дори и, че ще стигне до България. Учени от Харвард смятат, че Олимпийските игри в Рио могат да доведат до катастрофа от световен мащаб. Фактът, че вирусът продължава да се разпространява и да съществува месеци преди Олимпиадата, доведе спортисти и здравни експерти до размишления: струва ли си игрите да се проведат, приветствайки хиляди зрители на фона на върлуващата епидемия. Властите на Бразилия решиха да пуснат генномодифицирани комари, които да намалят популацията на вида Аedes aegypti, разпространяващ вируса Зика, да видим до къде ще доведе това.

 Друг фактор и проблем, пред който е изправен бъдещият домакин на Олимпийските игри са бактериите във водата

В лагуната Родриго де Фрейташ, където ще текат спортове като гребане, кану-каяк и т.н., отдавна е измряла почти всичката риба. Това се случвало поне по един-два пъти годишно, но никой не взема мерки. Във водата са открити бактерии, много опасни и за хората. Според МОК, прочистването на залива Гуанабара, край който е разположен Рио, е най-голямото предизвикателство за домакините на игрите. Някои спортисти вече тренираха там и разказват наистина покъртителни неща - как домакините местят тренировките им в други заливи, за да чистят огромни пространства с умряла риба. Оплакаха се и от болести заради допира с водата.

Още един проблем е и този с транспортът

Трябва да се удължи метрото с 16 километра, за да свърже центъра на града и олимпийския парк. Отсечката ще обслужва 300 000 туристи и жители на града всеки ден по време на игрите. Проблемът е, че трябва да се дадат едни 247 милиона долара допълнително. Планира се линията да е готова до края на юли, за да заработи на пълни обороти до 5 август, когато е откриването. Нищо чудно обаче това да не се случи. План “Б” няма ...

Никой не пита и жителите на Рио и като цяло на Бразилия дали искат олимпиада. Това ги удря доста силно по джоба. Вдигат се данъците, а в същото време пред очите им корупцията прояжда институциите. Бразилците се върнаха във финансово отношение на равнището отпреди краткия възход. Жалко. Има демонстрации, протести ... същото бе и покрай световното през 2014г., когато загинаха много хора. А сега дори върлува и вирус ... Спортната перспектива е илюзия.

Темата за настаняването също е болна за Рио.

Трябва да бъдат готови минимум 40 000 хотелски стаи, а в Рио се очакват поне 380 000 туристи. С днешна дата няма свободни места в нормални хотели, хостели и къщички. Поради, което се наемат къщи в бразилските гета. Твърди се, че те са пречистени от престъпността, но риск винаги е имало и винаги ще има. Опасността дебне отвсякъде.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове