Омбудсманът сезира КС за невъзможните преференции

Омбудсманът сезира КС за невъзможните преференции - картинка 1

"Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева"

Омбудсманът Мая Манолова сезира днес Конституционния съд (КС) заради невъзможните вече преференции при избори. 

Това обяви самата тя в кулоарите на Народното събрание, съобщава Клуб Z. Става въпрос за измененията в Изборния кодекс, с които ГЕРБ и част от Обединени патриоти (всички без ВМРО) възприеха предложение на ДПС, с което на практика се обезсмисля единственият мажоритарен елемент при провеждането на избори за парламент, евродепутати и общински съветници - преференцията. 

 

Както е известно, без никакви предварителни податки, че това ще се случи, управляващите подкрепиха предложението на движението кандидатската листа да може да се размества тогава, когато съответният кандидат е събрал гласове колкото "струва" едно място в НС, ЕП или ОбС. Или за да стане депутат - трябва да има около 15 000-17 000 гласа, евродепутат - около 130 000-150 000 гласа, местен парламентарист в София - около 6000-7000 гласа. Досега за разместване на листата бяха необходими само 5 или 7 на сто от гласовете (в зависимост от вида избори).

Според Мая Манолова с това не само се ощетяват гражданите, но и самите кандидати се поставят в неравностойно положение. 

"Посяга се на вече дадени права. Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани", посочи тя. 

И даде пример:

"Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева и да не можеш да си го купиш."

Очаква се президентът Румен Радев също да вземе отношение по измененията в кодекса - чрез вето или чрез сезиране на КС. От "Дондуков" 2 посочиха, че все още няма решение ще има ли реакция.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове