Онлайн петиция иска оставката на Рашидов

Онлайн петиция иска оставката на Рашидов - картинка 1

Хората на изкуството не искат да се превръщат в търговци

 

1/Онлайн петиция с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради продължението на театралната реформа и поправките в Закона за културното наследство се разпространява в социалните мрежи.
Преди дни културният министър представи законови промени, според които ако един държавен театър е на загуба за определен период от време, ще може да бъде преобразуван в "открита сцена" без щатни актьори. Осем театри, опери, оперети и танцови състави от цялата страна, отговарят на това условие в края на м.г. Това предложение придизвика възмущение и вълна от недоволство в артистичните среди.
Според авторите на петицията с подобна театрална “реформа“,
Рашидов ще принуди българсиките държавни театри от културни институции, да се превърнат масово в търговски предприятия, произвеждащи и продаващи “продукт“ със съмнително качество, само за да могат да оцелеят финансово“.
“С безогледните съкращения на щатовете в симфоничните оркестри, Рашидов практически унищожи голяма част от филхармониите, а по този начин лиши от достъп до жива класическа музика огромна част от българското население“, се казва още в мотивите.
Според авторите поведението на Рашиов е пагубно и с дълготрайни катастрофални последици и затова той трябва да се раздели с поста си.
“В противен случай ще считаме, че политиката на духовна асимилация чрез унищожение на Национални традиции в хилядолетната история на България, е официална политика, поддържана от кабинета “Борисов“, посочват още инициаторите.
Подписката е стартирала още миналата година, но подписите в нея са се утроили през последните дни. Сред тях личат имената на актрисите Касиел Ноа Ашер и Йоанна Темелкова и Ана Вълчанова, театроведът Гергана Пирозова, режисьорът Петринел Гочев и други.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове