ООН предупреждава – изолацията изостря домашното насилие

ООН предупреждава – изолацията изостря домашното насилие - картинка 1

Броят на жените, потърсили помощ, се е удвоил

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да засилят борбата срещу домашното насилие заради масовата изолация, предизвикана от пандемията с коронавируса.

“Насилието не се ограничава само до бойните полета. Много жени и момичета са застрашени там, където трябва да бъдат най-сигурни – в собствените си домове”, каза Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Според него през последните седмици с нарастващия икономически и социален натиск се наблюдава „ужасяващо глобално нарастване на случаите на домашно насилие“.

„В някои страни броят на жените, които се обръщат към услуги за подкрепа, се е удвоил“, каза Гутериш.

„Настоятелно призовавам всички правителства да включат разпоредби за предотвратяване на насилието над жени и обезщетяването на жените, които са станали жертва на домашно насилие в националните си планове за борба с COVID-19“, каза генералният секретар на ООН.

Според него е необходимо да се увеличат средствата за услуги за онлайн подкрепа и организациите на гражданското общество. Гутериш смята, че е необходимо да се гарантира, че съдебните системи ще продължават безкомпромисно да преследват извършителите на такива престъпления.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове