ОПЕК и съюзниците им намаляват добива с 1 млн. барела?

ОПЕК и съюзниците им намаляват добива с 1 млн. барела? - картинка 1

Русия може да намали добива с най-много 150 000 барела

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им ще намалят добива на петрол с около 1 милион барела на денонощие, съобщава "Блумбърг".

ОПЕК и няколко държави извън картела провеждат двудневни преговори във Виена, които трябва да приключат днес.

Според разпространяваната информация държавите от ОПЕК ще намалят добива с 650 000 барела на денонощие, а нечленките на картела ще орежат производството с 350 000 барела.

РИА Новости информира, позовавайки се на осведомени източници, че Русия може да намали добива с най-много 150 000 барела.

Така ОПЕК ще постигне споразумение за намаляване добива на петрол с 1 милион барела на денонощие в опит да балансира пазара на фона на срива на цените на "черното злато". Подробностите ще бъдат публикувани по-късно днес.

В същото време източници заявиха пред "Ройтерс", че Иран, Венецуела и Либия вероятно ще бъдат изключени от съкращенията на добива на петролот страна на ОПЕК.

 Неслучайно миналия месец, по време на визитата в Ирак на заместник-министър-председателя и министър на външните работи на Катар, Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, се заговори за формирането на нов алианс, подсказва Мартин Табаков

Венецуела е изключена заради затрудненото й положение.

Основният въпрос е дали от ОПЕК ще убедят Русия да обещае по-голямо намаляване на добива на петрол.

Междувременно саудитският петролен министър заяви, че не е уверен, че днес ще бъде постигнато споразумение.

"Ройтерс" обаче съобщава, позовавайки се на руски източници, че сега Иран е основната пречка за сключване на сделка.

Москва е готова да намали производството с около 200 000 барела, ако ОПЕК предложи повече от 1 милион барела на денонощие.

Тази сутрин цената на барел лек американски суров петрол WTI януарски фючърси падна с 0,27% до 51,48 долара. Петрол сорт "Брент" февруарски фючърси изгуби 0,15% и се търгува 60,22 долара за барел.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове