Публикуваха доклада за Корпоративна търговска банка (КТБ), поръчан от българските депутати на международната компания Аликс партнърс, съобщи БНТ, цитиран от "News.bg".

Документът, преведен на български, е качен от синдиците на банката в несъстоятелност.

На страницата на КТБ е публикувано съобщение, че според Закона за банковата несъстоятелност синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) са публикували на интернет страницата на банката документ, представляващ превод на български език от доклад, изготвен от AlixPartners Services UK LLP, с изключение на направените в него препоръки по събиране на вземанията.

Припомняме, от Аликс Партнърс бяха заявили, че техният документ е валиден само на английски език и не носят отговорност за нито един от преводите на български език.

От КТБ уточняват, че документът съдържа информация за изпълнителя на възложените му действия, данни за неговия международен опит, срока на изпълнение на възложеното му задание и предвидените неустойки.

Изводите са обобщени в 575 страници. Между тях са имената на основните компании и схеми, през които е източвана банката от 2009 г. насам.

Разследването, чиято актуалност е към 23 септември 2015 г., е показало, че банката се е занимавала с редица инвестиционни проекти и търговски дейности. Те не са били в полза на нейните финансови интереси, а са предназначени за подпомагане на Цветан Василев, на неговите сътрудници и свързаните лица. На няколко пъти тези дейности били довели до изтичането на значителни средства от банката.

Прогнозата на британските експерти към 23 септември 2015 г. е, че е постижимо възстановяването на около 750 – 800 млн. лв., което може да се реализира в 12-месечен период.

По данни на "Аликс Партнърс" кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема.

През февруари финансовият министър Владислав Горанов съобщи в кулоарите на парламента, че докладът на Аликс партнърс за КТБ струва около 800 000 евро. Тогава той оспори твърденията за парите, платени за доклада.

"Дали е оправдан разходът - общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан", заяви тогава министърът.

Припомняме, преди месец председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обяви, че докладът е публикуван. Депутатите приеха Закон за банковата несъстоятелност.