Опозицията: Трябва план срещу масивния икономически шок

Опозицията: Трябва план срещу масивния икономически шок - картинка 1

Не е толкова просто да затвориш магазини, кафета, хотели, кръчми. Това са работни места, това са кредити, това е бизнес, това са човешки съдби

Какви ще са икономическите загуби от извънредното положение заради коронавируса, закъсня ли правителството с мерките и какво трябва да направи още? Според представителите на "Демократична България" тежестта на кризата не трябва да пада върху семействата и малкия бизнес.

Радан Кънев, юрист, евродепутат от "Демократична България":

Правителството и Народното събрание трябва да реагират преди всичко на социално-икономическите последици от COVID-19 пандемията. Да подпомогнат семействата и малките бизнеси, които понасят цялата тежест на неизбежните предпазни мерки.

Административните ограничения и естествените последици от страха на хората вече имат тежки социални и икономически ефекти. Те обаче тепърва ще се задълбочават. Цели браншове на бизнеса, особено в културата, транспорта, търговията, ресторантьорството, туризма, са в колапс. Тепърва предстоят по-трудни периоди.

Десетки хиляди скоро ще бъдат под карантина, а стотици хиляди трябва да отсъстват от работа, за да се грижат за децата си, които отсъстват от училище. Искам да подчертая, че обичайният "модел" на грижа за децата - от възрастните ни родители - може да се окаже много опасен и не е добро решение...

В тази ситуация, управляващите трябва да предложат спешни и адекватни социални и финансови мерки за защита на семействата и малките бизнеси:

- платени отпуски за родители

- компенсации при карантина

- данъчно-осигурителни "ваканции" и облекчения

- модели на дистанционна работа и гъвкаво работно време в публичния и частния сектор

- пряка държавна помощ за отрасли пред фалит.

Недопустимо е цялата тежест на предстоящите трудни времена да бъде понесена от семействата и малкия бизнес (както стана през кризата 2008/09г.). Несправедливо и нереалистично е да се очаква, че НОИ и работодателите имат възможност да компенсират загубите на работниците.

Време е властта да влезе в нормалната си роля - да подпомогне тези, които страдат от непредвидими обстоятелства, за които не носят никаква вина. В целия ЕС управлението - и на национално, и на съюзно ниво, активно обсъжда мерки за подпомагане на семействата и икономиката. Само у нас тази тема не присъства в брифингите на правителството.

Време е и да осъзнаем колко опасна е практиката на безразборно популистко харчене на излишъци "по Нова година". Днес правителството ни - ако беше гледало внимателно какво се случва в Китай през декември - можеше да има ресурс незабавно да посрещне загубите на семействата, бизнеса и цялата икономика. Сега това ще е по-трудно и най-вероятно ще изисква актуализация на бюджета, която е добре да се подготви навреме.

Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зеленото движение и общински съветник в София:

Светът е изправен пред глобална икономическа катастрофа. Търговските вериги са разстроени, цели отрасли изпадат в депресия, отказите за почивки са повсеместни, полетите в Европа ще спрат до дни, карантини, затваряне на граници...

Това може да доведе до бедност и фалити. Вероятно кризата от 2008 г. ще ни се стори приказка. Още повече, че правителствата и централните банки ще се опитат да извадят скелетите от гардероба и да обвинят коронавируса за всичките си грехове.

Отдавна предупреждавам, че политиката на негативни лихви във време на растеж оставя ЕЦБ без муниции за справяне с бъдеща криза. Сега това е по-видно отвсякъде.

Следва имплозия на активите и пазарите на акции го показват ясно. Срив наполовина на имотите, особено в западните столици, въобще не е изключен. А и в някои сегменти в София. Банките в България вече са по-консервативни при отпускане на кредити.

Кешът отново е Цар!

Много е труден балансът между пълната карантина, за да се овладее вируса, и осигуряването на икономическа активност, така че къщата от карти да не се сгромоляса. Не е толкова просто да затвориш магазини, кафета, хотели, кръчми. Това са работни места, това са кредити, това е бизнес, това са човешки съдби. Със сигурност търговията трябва да върви, дори и ако движението на хора бъде ограничено. Европа може да се върне към корените си за известно време. Да бъде зона за свободна размяна на стоки.

Правителството е длъжно да облекчи хората и бизнесите, които ще пострадат от форсмажора. Ситуацията е динамична, но на първо време могат да се отложат с месец всички срокове за подаване на декларации - пред статистиката, Търговския регистър, по ДОД, данък печалба, одитирани отчети. Държавата може спокойно да си го позволи. Трябва да осигури що годе нормална работа за всеки бизнес, който не застрашава здравната сигурност. Редица фирми излизат в хоум офис, училищата може да провеждат дистанционни занятия, магазините и аптеките трябва да са пълни със стока, износът да върви. И да мислим за облекчения и спасяване на туризма и свързаните с него отрасли. Банкова ваканция за главници, кредитите към дружествата да не се преквалифицират със съответните гаранции от БНБ. Положението е много сериозно. Много е важно хората да не останат без средства и необходими ресурси, защото иначе може да настане хаос.

И още нещо. Светът ще стигне до извода, че са нужни по-къси търговски вериги. Това е огромен шанс за България. Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион. Ще се спестят разходи по транспорта и с времето. Ще намалеят рисковете. Нужна е обща стратегия за това. Иначе Европа ще губи много.

От позиция на "Демократична България":

Необходимо е да се приеме план от мерки, чрез които да се отговори на масивния икономически шок, който ще бъде предизвикан от въведените рестрикции. Правителството следва максимално бързо да установи взаимодействие с всички работодателски организации, банките и други секторни представители за обсъждане и планиране на възможните мерки за облекчаване на щетите и подпомагане на възстановяването на съответните сектори. Колкото по-бързо и по-планомерно се действа, толкова по-малка ще бъде обществената цена. Изправени сме пред историческо предизвикателство, чието преодоляване изисква истинско национално усилие.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове