"Опознай родината, за да я обикнеш"

"Опознай родината, за да я обикнеш" - картинка 1
Снимка: bulgaria-life.com

Обикни я, за да си щастлив ...

България е държавата на крайностите. Няма средно положение. Има добро и лошо, има бедни и богати, има цигани и българи, има образовани и неграмотни, има красиви и грозни ...

България не са дискотеките, не са лъскавите нови сгради и заведения, не е блъсканицата, всички тези "видимо доволни" хора, тагващи се като луди. България е любимата дестинация на чужденците, разходи малки, купон голям. България изобщо не е такава.

Но, за да я обикнем, първо трябва да я опознаем.

sever.bg
Снимка: sever.bg

Другата България, истинската, не я познаваме, или поне аз не я. Разказвали са ми за нея, тя е много интересна, като в някоя приказка. В нея няма лъскави заведения, асфалтирани улици с кръпки и дупки, скъпи коли, големи комплекси с басейни и кортове. В тази друга България колко ли хора са останали, почти никакви. Обрасли дворове, прекрасни незасяти поля, цъфнали дръвчета и тук-там някой човечец. Това е истинската България, тази, за която са писали и българи и все.

sever.bg
Снимка: sever.bg

България не е само София. България включва над 200 обезлюдени села и около 400 с по 10-20 жители. Ежедневно селата загиват, ежедневно последния останал възрастен човечец се предава и оставя спомените си да реят из малката къща. Остават си развитите села, тези в близост до големи градове, но и техните деца напускат гнездото.

Колко от вас биха предпочели да почиват и да се разхождат из спокойно и тихо селце, пред това да се гъчкат на плажа на Слънчев бряг, заобиколени от хиляди, хиляди непознати хора? Колко от вас предпочитат наистина да си починат? Щом така мисля, значи съм скучна и стара. Ами не, най-интересните хора, които познавам биха предпочели първото. Най-интелигентните хора, които познавам също. Най-арогантните и нарцистични хора ... е, предположете.

Какво предпочитате - да обиколите цялата ни прекрасна България или цяла Франция, Германия, Италия? Цяла Европа? Видяли ли сте всичко, което нашата страна предлага?

Опознали ли сте миналото ни, вкуси ли ли сте от животът такъв, какъвто е бил? Ако не сте, времето за това дойде. Красотата ни е възпята в песни, писано е за нея, хората по цял свят знаят колко прекрасна е тя. А ние, които можем да и се наслаждаваме всеки ден, правим ли го?

sever.bg
Снимка: sever.bg
sever.bg
Снимка: sever.bg
sever.bg
Снимка: sever.bg
sever.bg
Снимка: sever.bg
/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове