Орбан към ЕНП: Лесно е да основа антиимигрантска европейска партия

Орбан към ЕНП: Лесно е да основа антиимигрантска европейска партия - картинка 1

"Все едно бюджетът на ЕС е писан от Сорос", каза унгарския премиер на партиен форум

"По повод изборите за Европейски парламент през 2019 г.- би било лесно да се основе, да кажем, една нова формация от централноевропейски партии със сходно мислене или дори една общоевропейска антиимиграционна формация. Без съмнения бихме имали голям успех на евроизборите. Но предлагам да не се поддаваме на това изкушение и да стоим зад идеалите на Хелмут Кол и партийното семейство."

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан във форум в Будапеща, посветен на годишнината от смъртта на германския канцлер, пише dnevik.bg. Tой критикува Европейската народна партия за "грешките на нейните лидери, сторени на наш гръб", но декларира, че неговата партия "Фидес" е решила да остане в ЕНП. "Защото вместо да дезертираме, трябва да се заемем с по-трудната задача да обновим ЕНП и да ѝ помогнем да открие пътя обратно към християндемократическите си корени."

Форумът, организиран в събота от консервативната германска фондация "Конрад Аденауер", се проведе малко, след като регионалният ръководител на "Хюмън райтс уоч" призова ЕНП да изхвърли Орбан и партията му от редиците си заради превземането на контрола над медиите, преследването на гражданското общество и притесненията, че системно подкопава върховенството на закона.

Вчера Джани Букикио, председател на Венецианската комисия на Съвета на Европа - най-авторитетната европейска професионална институция по конституционно право - призова управляващите в Унгария да не приемат закона срещу действия на неправителствени организации (т.нар. "Стоп Сорос"), които смята, че подпомагат незаконна имиграция дори, когато дават на мигрантите храна и правни съвети как да постъпят на унгарска територия.

Орбан много добре знае, че нито той, нито страната му имат силите да се превърнат в европейски фактор и затова предпочита да се заеме с "реформиране" на ЕНП отвътре, пише унгарската опозициона преса. Освен това "Фидес" вижда, че макар да е в семейството на европейските християндемократи, ксенофобските и евроскептичните ѝ идеи са определяни все по-често като символ на крайната десница, а тя иска да продължи се позиционира в политическия център, така както го разбира.

В речта си Орбан говори и за европейската солидарност по проблема с имигрантите в момент, когато правителството на канцлера Ангела Меркел е изправено пред тежка вътрешна криза по този въпрос и днес тя бе критикувана и от президента на САЩ Доналд Тръмп. 

"Може ли да има компромис в дебата за миграцията? Не, и няма нужда от компромис", не отстъпва Орбан от антиимигрантската си позиция. "Някои си въобразяват, че всяка от страните трябва да направи отстъпки, че трябва да срещнат позициите си и да си стиснат ръцете. Това е лош подход. Има въпроси, по които никога няма да има споразумение. Това няма да се случи и няма нужда да се случва"

След това премиерът изтъква, че "не ни е известен нито един документ, в който да се казва, че ако искаш да влезеш в ЕС, трябва да станеш имиграционна държава. Когато влизахме, не сме поемали такъв ангажимент. Вярно е също, че фундаменталните документи на ЕС не обявяват, че някоя страна член не може да се преобрази в имиграционна страна. Затова има държави в ЕС, в които мигрантите са добре дошли, където хората искат да се смесят с тях, да ги интегрират. И има страни, които не искат имигранти, не искат да се смесват с тях и в които е изключено интегрирането им."

След това той изтъква, че не бива да се говори за компромис, а за толерантност. "Толерираме факта, че някои шенгенски държави допускат мигранти. Това има и ще има последици, включително за нас. Междувременно те трябва да толерират факта, че ние не ги искаме. Те не бива да ни поучават, да ни изнудват, да ни ухажват, а просто да ни уважават като страна член на ЕС."

Орбан критикува и Европейската комисия, като казва, че тя "представлява изключително интересите на западните държави. От опита си видяхме,че когато тези страни имат известно естествено конкурентно предимство - в свободното движение на пари и капитал, например - Брюксел се бори с нокти и зъби да го защити в името на пазара. И това е правилно. Но там, където източните страни имат относително силна конкурентна позиция - в цената на труда и услугите - Брюксел се прави на отнесен, обявява го за дъмпинг и ни налага наказателни мерки, а пазарът изведнъж минава на заден план. Това ни струва скъпо и представлява нечестна конкуренция."

Според него с такава Еврокомисия трябва да се сбогуваме след изборите за Европейски парламент следващата пролет и формирането на новата комисия в Брюксел през есента на 2019 г.

Унгарският премиер говори за "рухващ либерален ред", защото той бил основан не на реалността и историята, а на "изкуствени конструкции", писани на нечие бюро, а не извлечени от това "което хората искат". Орбан дава отговор какво, според него, искат хората - вяра, нация, общност, семейство.

Що се отнася до критиките, че с действията си той подкопава върховенството на закона в Унгария, премиерът отговаря, че никъде не е видял в документи на ЕС да се говори за механизъм за спазването му и че всъщност, призивите правителството му да спазва този фундаментален принцип на демокрацията били прикрити стремежи за федерализиране на Европа и инструмент за натиск на противящите се на това държави.

И Джордж Сорос не е подминат в словото на Орбан. Когато говори за предложението на Еврокомисията за новия бюджет на ЕС, премиерът декларира, че той бил проимигрантски. "Новото е, че взима пари от европейците и ги дава на мигрантите и НПО-та. Все едно, че го е писал Джордж Сорос - и вероятно точно така е станало. Италианците най-после обявиха това, което всички знаем - че НПО-та всъщност са трафиканти на хора с бели якички"

Според Филип Дам от "Хюмън райтс уоч" настъпва часът на истината за Европейската народна партия, защото ако не изгони Орбан и "Фидес" от редиците си за подобни думи и идеи, значи стои зад тях и както ЕНП, така е лидерът ѝ Манфред Вебер, който имал амбиции да оглави следващата Европейска комисия, си мълчат заради гласовете, които може да им донесе унгарският лидер в Европарламента.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове