Организатори на Луковмарш нахлуха в Софийския университет

Организатори на Луковмарш нахлуха в Софийския университет - картинка 1

Присъствието им на дискусия за съпротивата срещу фашизма било по-добре отколкото да… пребият участниците с тръби отвън.

Организатори на Луковмарш и други крайнодесни групировки нахлуха в Софийския университет по време на дискусия, организирана от Студентско общество за равенство. След като в продължение на повече от час и половина те отказваха да напуснат събитието и не се съобразиха с охраната на университета, бяха изкарани с помощта на полицията. Това се случи след категорично заявената позиция на организаторите, че след миналогодишните заплахи, онлайн и на живо, крайнодесните не са добре дошли и в интерес на сигурността на организаторите, говорителите и гостите, събитието няма да започне в тяхно присъствие.

Студентско общество за равенство при СУ е студентски клуб, който се бори срещу дискриминацията и насилието в университета. За втора поредна година те организират университетска дискусия по повод възраждането на фашизма. На миналогодишното събитие представители на БНС също се опитаха да провокират и саботираха дискусията, а организаторите получиха множество анонимни заплахи онлайн.

Тази година фокус на събитието беше съпротивата срещу фашизма и участниците представиха различни социални движения и инициативи, в които всеки може да се включи, сред които хоризонталният колектив за правата на жените Феминистки мобилизации, ЛевФем и движението за климатична справедливост с групите Петъци за бъдеще и Extinction Rebellion. Организаторите призоваха присъстващите да се включат в предстоящото шествие Без нацисти по улиците ни 2020.

Още преди началото на събитието дойдоха представители на Луковмарш и други крайнодесни, представящи се за наследници на генерали от Царска България. Те настояваха да влязат на събитието и част от тях се настаниха в залата въпреки призивите на организаторите и на охраната. Полицията също пристигна, но поради правилото на автономия на университета не се намесиха веднага.

Междувременно ситуацията започна да ескалира. Един от нежеланите посетители казва, че има оръжие в себе си (което после не отрича), също че присъствието им на дискусията било по-добре отколкото да… пребият участниците с тръби отвън. Стигна се до абсурдната ситуация, в която полицията няма право да влезе в залата дори когато един от участниците е обявил, че има оръжие. Охраната на университета категорично отказва да се намеси и дори на няколко пъти подкрепя нарушителите, заявявайки, че и те са против Истанбулската конвенция и че крайнодесните правели добре, че не позволили на организаторите „да си веят джендърския байряк“. Друг охранител пък подкрепи крайнодесните заради анти-ромските им позиции.

В 20:03, 1 час и 53 минути след пристигането на крайнодесните, полицията най-накрая се намеси и изведе и последните от тях от залата в университета под възгласите на останалите участници, пеещи международния антифашистки химн Bella Ciao.

Участници в събитието по-късно докладваха, че са били причаквани от фашисти при подлезите на СУ и на Орлов мост, като се е стигнало до заплахи за саморазправа.

Инцидентът поставя сериозни въпроси пред способността на университета да опази безопасността на своите студенти и да защити академичната свобода. Свободното изказване на подкрепа към идеите и каузата на крайнодесните от страна на университетски служители е тревожен знак за липсата на изградена чувствителност у тях и хвърля допълнителна светлина върху проблема на фашизирането на самата университетска среда. Студентско общество за равенство при СУ от години дава гласност на заплахи срещу ЛГБТИ хора, жени и роми, а само преди месец избухна скандал, когато се оказа, че висши офицери от Хитлеристка Германия продължават да са в списъка на почетните доктори на университета.

По-рано този месец прокуратурата поиска прекратяване на регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“, които са основен организатор на Луковмарш. Като аргумент за искането се посочва, че 

„дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие„.

През януари член на БНС се самоуби в сградата на ДАНС, след като бе привикан във връзка с проверка за Луковмарш. По-късно в дома му бе открит цял арсенал незаконни оръжия и боеприпаси, както и нацистки пропагандни материали. Стана известно и че през 1981 г. самоубилият се се е опитал да отвлече пътнически самолет.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове