Oще записи на глас като на Борисов: Навсякъде разправят, че си им гръб

Oще записи на глас като на Борисов: Навсякъде разправят, че си им гръб - картинка 1

Говорещият подозира събеседника си, че е "гръб на Корнела и Радев" и че го привиква на среща, на която да обсъдят въпроса

Два нови записа на глас, който силно наподобява на този на премиера Бойко Борисов, бяха получени в редакциите на няколко медии в петък. No Comment не е сред тях.

Писмото с новите записи е озаглавено "i tezi sa falshivi :)" и идва от същата платформа, от която бяха получени първият скандален аудиофайл, както и снимките от спалнята на премиера.

Какво казва гласът, който наподобява този на Бойко Борисов?

Както и при първия запис, на новите се чува само гласът, наподобяващ този на премиера на Република България. 

Единият аудиофайл е озаглавен "Valentin Zlatev call", а другият - "RR". В първия запис гласът като на премиера се обръща към човека отсреща на линията с "Валентин Василиевич". Това предполага, че от другата страна на линията е бившият управител на ЛУКОЙЛ България Валентин Василев Златев.

От думите на записания се разбира, че той подозира събеседника си, че е "гръб на Корнела и Радев" и че го привиква на среща, на която да обсъдят въпроса.

Ето какво се чува на записа: 

 

...Обличам се да отивам в Брюксел, че да вечерям с Урсула у тях, а ше закусвам с Шарл Мишел сабалем…

Е, кво да направим…

Еми… квото дал живота, ама с тия двамата Корнела и Радев… са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основният гръб, хич не е приятелно, приятно….

Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш.

Еее, когато ти е на кеф на тебе…

Но мисля, че между редовете ме разбра, особено за… едната! Особено за едната!

Емии, хубаво беше да се чуе това. То ти го правиш в момента, така че… е хубаво да се чуват тия работи. /смях/

Сега насекъде разправят, че ти си зад нея, че ти си срещу… ама… просто ти казвам. Айде, кат се видиме, че говориме.

…Когат искаш, преди, след… Дет се вика, при мене все още е най-сигурно.

Айде…. Айде…

Във втория аудиофайл гласът, наподобяващ този на премиера Борисов дава указания, явно на свой подчинен, "да му се подиграваме, да изглежда смешен". От контекста на разговора може да се направи обосновано заключение, че този, на когото трябва да се подиграват, е президентът Румен Радев и че от другата страна на слушалката е икономическият министър Емил Караниколов. Това произтича от факта, че в записа се коментират конкретни събития, случили се на 5 февруари тази година. Тогава в София има българо-японски бизнес форум, на който отива и министърът на икономиката. Ден по-рано държавният глава Радев е оттеглил политическото си доверие към правителството на Бойко Борисов.

Ето какво се чува на втория запис:

"…Ма требаше да те запишат камерите… Ми, що не отидеш в парламента? Там тръгнаха ли си? Я виж Севда! Ако требва, ги свикай, нещо да им кажеш за тоя бизнес форум и ти го изговори, че, нали, само вдига пушилка, както вчера си казал, нали, неподкрепата трае, колко, няма и двайсет часа… И то, от тебе трябваше да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият! Ма, ти трябва да го изговориш това! Както вчера му чукна!

Значи довчера ни е подкрепял… Намери бързо повод! Ако парламента…

Това искам да го чуя във вечерните новини! Че аз тръгвам сега да вечерям с Урсула…

Требва да му се подиграваме, да изглежда смешен!

Щото вчера от яростта си изговори всичките тея работи…

И аз вчера го казах. И ти може да си го използваш това… Ако не го направиш в парламента, нещо да отиде, Влади и Менда мисля, че са там, и Валери… Я ги виж и ми чукни само да ми кажеш. Айде, давай! Айде."

До момента съдържанието на двата записа не е коментирано от премиера Борисов и правителствената пресслужба.

IP-адресът на подателя на новите записи е в Гърция, показа анализ на Биволъ.

Според разследващия сайт проверка в метаданните показва, че и двата записа са (пре)записвани поне два пъти на iPhone с програмата VoiceMemos. Една от датите е 5 февруари 2020 г. в 10:05 сутринта. Друга дата в двата записа показва 13 юни 2020 г.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове