Оставки, протест и преговори в "Дунарит"

Оставки, протест и преговори в "Дунарит" - картинка 1

Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода

Пред граничния пункт “Дунав мост“ в Русе протестираха работниците от завод “Дунарит“. За преговори с работниците пристигна минисър Емил Караниколов.
Поводът е решението да се отнемат лицензите на предприятието за производство, търговия и съхранение на оръжие на завода.

Въпреки непоносимата жега на протеста се събраха около 500 души. Цяла смяна от завода протестира, за да защитят правото си на работа. 


Формалният повод за процедурата по отнемане лицензите на „Дунарит” е обвинение към член на съвета на директорите. На 4 август от МВР е изпратено известие до директора на предприятието Кръстю Кръстев, в което му се дава срок за възражение. 

Изпълнителният директор и членовете на борда на директорите – Кръстьо Кръстев, Никола Стоянов и Тодор Трифонов, междувременно подадоха оставки, като намерението им е така да се запазят лицензите и заводът да продължи да работи. 

На място в завода пристигна министърът на икономиката Емил Караниколов и започна преговори с работниците.

Министърът увери работниците, че никой няма намерение да затваря "Дунарит", тъй като той е много важен за военно-промишления комплекс.

Караниколов поздрави тримата директори и изтъкна, че с постъпката си показали, че милеят за предприятието.

Иначе работниците споделят, че от 2001 година насам инж. Кръстев ръководи успешно предприятието и то в момента има печалба от 26 милиона само за миналата година. 

Над 1300 души работят в предприятието. Всички имат осигуровки и добра социална програма. 

Протестът е организиран от синдикатите. Няма спиране на движението. Той е мирен, но се надяват отново да има обществен натиск и общественото внимание да бъде изострено към проблема с “Дунарит“ и изобщо с военно-промишления комплекс, за да могат хората да запазят работните си места.

Спирането на производствения процес в "Дунарит" АД ще доведе до непоправими последствия, свързани със загуба на технологични възможности на много дружества от отбранителната индустрия на България. Отнемането на разрешителните на "Дунарит" ще се отрази върху цялостното изпълнението от България на вече сключени външни договори, подчертават синдикатите. 
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове