Остров Сокотра не е от тази планета

Остров Сокотра не е от тази планета - картинка 1
Остров Сокотра не е от тази планета - картинка 2

Името му произлиза от санскрит и означава "Остров на блаженството"

Сокотра е островна група в Индийския океан, разположена близо до Аденския залив и принадлежаща на Република Йемен. Името й произлиза от санскрит и означава "Остров на блаженството". От природо-географска гледна точка островите принадлежат не към Азия, а към Африка. Те се намират на около 240 километра от Сомалийския полуостров и на около 350 километра от Арабския полуостров. Именно заради близостта си с африканския континент, искания спрямо островите предявява и Сомалия.

Специфичният пейзаж кара човек да се зачуди дали не се намира на друга планета или пък се е върнал няколко милиона години назад във времето, още в зората на развитие на планетата Земя.

Архипелагът Сокотра се състои от четири острова, като най-големият от тях, носещ същото име, заема около 95 процента от общата му площ. Макар да не са на толкова голямо разстояние от континентите, колкото да речем някои острови в Тихия океан, тези острови са едно от най-изолираните късчета земя в света. Сокотра се отделила от африканския континент (по-точно от днешна Сомалия) преди милиони години и поради тази си изолация там са се появили толкова много специфични видове, които не се срещат никъде другаде по света.

Подобно на друга изолирана островна група - Галапагоските острови, Сокотра притежава между 700 и 800 изключително редки вида растения и животни, от които 1/3 са ендемични видове (видове, които не се срещат никъде другаде по света). С тези цифри могат да се конкурират само вече споменатите острови Галапагос и Хаваите. Интересен факт е например, че цели 90% от влечугите и 95% от земните охлюви, които живеят на острова, могат да се видят само тук. За разлика от Галапагос, обаче, Сокотра е бил значително обитаван от човека в продължение на около 2 хилядолетия. Морският живот около архипелага пък е уникална смесица от видове от Червено море, Индийския океан и западната част на Тихия океан.

Всъщност учените смятат, че преди 250 милиона години, когато по-голяма част от сушата е представлявала едно цяло, а повечето форми на живот са били още в зачатъка на еволюцията си, Сокотра вече е съществувала като остров. В географски аспект архипелагът е изолиран от Африка повече от 6-7 милиона години, като през цялото това време, благодарение на ветровете, островът постепенно събира необичайно богата колекция от птици, растения и насекоми. Част от тези дървесни видове и растения са се запазили през дългата геоложка изолация на острова от сушата, като се смята, че някои от тях са на около 20 милиона години.

Днес повече от 70% от  територията на Сокотра е национален парк. Тук посетителите могат да разгледат цял букет от необичайни и странни растения, приспособили се към специфичните условия на острова. Островът притежава обширни гори от тамянови дървета, от което се добива есенцията на тамяна. Друг интересен вид дървото Dracena Cinnibaris, познато още като Драконова кръв, което е едно от най-чудноватите дървета на Земята. Драцената е ценен източник на клей, от който се произвеждат лакове, бои и лекарства. При разрез на кората на дървото, от него потича червен сок, откъдето идва и неговото наименование.

Друг невероятен представител на местната флора е т.нар. пустинна роза (Adenium Obesium). Това е сукулентен храст с височина до 1–1,5 метра, който на външен вид прилича на огромна бутилка, отрупана с нежни цветове.

Друго уникално растение е дорстенията (Dorstenia gigas) – силно приспособим представител на местната флора, който може да вирее направо в голата скала. В удебеленото му стъбло се съхранява солидно количество вода, нужна на растението за нормалното съществуване при такива екстремни условия

Остров Сокотра е последно убежище и за краставичето дърво (Dendrosicyos socotranum), което достига до височина 3 метра и е приспособено е да живее в условия на суша

Остров Сокотра е с разнообразен релеф, чиито форми преминават от тесни крайбрежни равнини, през варовикови плата, чак до планината Хагхиер. Островът е геоложка смесица от древни планински масиви от гранит, варовикови скали и плата от червен пясъчник, обградени от тюркоазените води на океана. Климатът е пустинен, но уникалната флора и фауна се е приспособила напълно към него.

Местното население на Сокотра се състои от около 40 000 души, със сомалийски, арабски и южноазиатски корени. Те се занимават основно с риболов, отглеждане на добитък и земеделие, далеч от забързаното ежедневие на цивилизацията. Първите магистрали на острова са направени едва преди няколко години, след като островът става част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Островът разполага и с летище, но то е построено чак през 1999 г., като до откриването му единственият начин да се достигне до архипелага е чрез кораб. Сокотра съвсем съзнателно избягва масовия туризъм – тук не се строят луксозни курорти, а се залага на малки местни хотели и къмпинги, които са истински оазис за любителите на екотуризма.

***********************

************************

**************************

*************************

******************************

 

Източник: idi.bg

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове