Осъденият на смърт идва!

Осъденият на смърт идва! - картинка 1

Да те изпържат на електрическия стол

Преди време група демонстранти заявиха гласно, че „близките на жертвите нямат нужда от екзекуции, за да излекуват раните си". Припомняме си тези думи, в контекста на излязлата преди два дни информация. А именно отказът на една от най-големите фармацевтични компании да доставя своите медикаменти за изпълнението на смъртни присъди.

Phizer заяви в официално съобщение, публикувано на сайта им, че „ компанията произвежда тези продукти, за да подобрява и спасява живота на пациентите. В съзвучие с тези ценности, Pfizer се противопоставя на използването на негови продукти за смъртоносни инжекции за изпълняване на смъртни присъди“.

Позицията на фармацевтичния гигант беше приветствано от противниците на смъртната присъда в САЩ. Phizer се присъедини към позицията на още 25 компании във фармацевтичния сектор.

Данните от статистиката за 2014 година показват, че 55% от американците подкрепят изпълнението на смъртни присъди. Но този процент е паднал под 50% в последната година. Фактът, че масово големите фармацевтични компании не желаят да се използват медикаментите им за умъртвяване на хора, било то и убийци, го доказва.

Статистиката показва още, че с тези действия на фармацевтичния сектор, се предизвиква недостиг в 31-те щата в САЩ, в които все още има смъртно наказание. Отчасти на това се дължи намаляването на броя на екзекуциите през последните години. През 2015 са умъртвени 28 души – най-ниският брой от 1991 г. От началото на 2015 година досега са изпълнени присъдите на 14 души, 6 от които в Тексас.

Интересен факт е, че от 1976 г., когато смъртното наказание е възстановено от Върховния съд на САЩ, 1394 души са били екзекутирани (към декември 2014 г.). и друг интересен факт е, че е изчислено, че изпълнението на една смъртна присъда струва в пъти повече отколкото доживотния затвор.

Но това са сухите факти. Истината е, че в 21-ви век да има подобни неща, някак не е нормално. Защото при този недостиг на смъртоносни инжекции, нали се сещате кое смъртно наказание ще се увеличи? Логично, това с електрическия стол. Едва ли някой не е гледал филма, по книгата на Стивън Кинг, „Зеленият път“, в който се разказва именно за смъртните присъди в Америка и как те влияят на човешката психика.

Все пак те са извършват от някого, нали така? Да не говорим, че най-малко 1 от 25 души, осъдени на смърт в САЩ, е невинен.

Със сигурност електрическият стол не е хуманен начин да накажеш някого за своето деяние. Нали САЩ се води най-демократичната държава, е каква демокрация виждаме тук? Може би, американска…

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове