Втора присъда за Johnson & Johnson заради причиняване на рак

Втора присъда за Johnson & Johnson заради причиняване на рак - картинка 1

Този път в размер на 55 млн. долара

Козметичният гигант “Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) беше осъден да изплати 55 млн. долара компенсация на американка, която обвинява компанията, че нейната бебешка пудра й е причинила рак на яйчниците, съобщи BBC, цитиран от "mediapool.bg".

62-годишната Глория Ристесунд твърди, че използва пудрата на “Джонсън и Джонсън“ от десетилетия. През 2011 година й е поставена диагнозата рак на яйцниците, поради което е матката й е била отстранена и е претърпяла още няколко съпътстващи операции, като в момента е в ремисия.

Компанията, срещу която са предявени около 1200 подобни претенции, твърди, че нейните продукти са безопасни и съобщи, че ще обжалва решението.

През февруари семейството на друга пациентка, починала от същата диагноза след дългогодишна употреба на талк, осъди компанията 72 млн. долара.

От години има опасения, че системната употреба на талк, особено в областта на половите органи, може да причинява рак на яйчниците. Доказателствата обаче не са достатъчно убедителни.

Международната агенция за изследване на рака е класифицирала употребата на талка по гениталиите като “вероятно канцерогенно“.

Минералният талк в своята натурална форма съдържа азбест и причинява рак, но в козметиката като бебешката пудра и други продукти се влага талк без азбест от 1970 година. Проучванията върху талка без азбест обаче дават противоречиви резултати.

Според някои изследвания има връзка между употребата на талк и онкологичните заболявания, според други – не.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове