От границата: Борисов навести гръцките фермери и "лично ще се заеме", ако не свалят блокадата

Ще използвам правото си на вето на Европейския съвет в Брюксел за Гърция, предупреди премиерът

8/ Тази сутрин премиерът Бойко Борисов посети ГКПП "Кулата" и пресече границата с Гърция, за да проведе, по думите му, среща както с гръцките гранични власти, така и е протестиращите. Минути след това в официалния му профил във Facebook се появи съобщение за срещата, което предизвика бурна реакция. Ето какво написа Борисов:

Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно.

Тази дискусия е една от редките, в които коментарите на потребителите получават някакъв отговор,

макар и очевидно сътворен от пиарите на премиера. Под коментар на Георги Афенлиев "Абе какво ми разговаря с полицайте, да вземе да отиде с Ципрас официално да разговаря и да го предупреди",

следва отговор:

Над 3 пъти съм говорил лично с Ципрас както по телефона, така и в Брюксел. Говорих с опозиционния им лидер, с председателя на ЕК, с комисарите, с колегите на Европейския съвет. Всеки ден пишем писма от МВнР. Всички форми на дипломация - на министри, на полицейски началници, на молби - са изчерпани. Официалните власти казват, че нямат никакъв контрол, водели преговори, резултатът е затворена граница. Няма никаква адекватна реакция. Започвам да приемам вече, че тези действия са насочени лично към България. Това няма как да го позволя.

Разбира се, питащият лесно разпознава цитат от вчерашното

изказване на премиера и пита:

Това е цитат от вчерашното Ви изказване,вече го знам.
Аз не разбирам обаче всъщност ,ако утре представете си стане стълкновение на някоя от границите ни тогава какво ще правим,война ли?
Да разбирам ли в случая,че ЕС е напълно безсилен щом като не може да ни гарантира спазването на всички права и задължения на страните членки?

На което Борисов - или пиар - отговаря:

Ще използвам правото си на вето на Европейския съвет в Брюксел за Гърция. Трябва да се намерят адекватни мерки срещу това безобразие и се надявам, че колегите ще отчетат тези мои действия за решаване на конфликта.


/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове