От какво най-често се страхуват малчуганите?

От какво най-често се страхуват малчуганите? - картинка 1

Тъмното или Баба Яга? Бъдете подготвени за всичко

Няма възрастен човек, който чистосърдечно да си признае, че никога не е изпитвал страх от нещо. И това е нормално. Но когато става въпрос за страх у възрастните е едно и съвсем друго, когато става въпрос за детския страх. В края на краищата това е най-отрицателното въздействие върху детската психика, което може да окаже влияние до края на живота им. Затова е важно родителите да имат правилен подход към детските проблеми, за да се справят с фобиите на детето си.

Понякога се случва възрастните да неглижират проблема или пък, в прекалена загриженост, да навредят повече, отколкото да помогнат.

Причините за възникване на страхове при децата могат да бъдат различни: кавга между родителите, грубо отношение от страна на майката или бащата, или и двамата родители, прекалено количество ненужна информация и други. Във всеки случай, последиците от фобиите могат да бъдат доста сериозни, затова е добре навреме да се открие причината за страха и той да бъде отстранен.

Обикновено родителите успяват да се справят без чужда помощ. При неуспех обаче е необходима консултация с психолог. В наши дни е трудно да се изброят всички страхове, които могат да възникнат при децата, ние ви представяме 5-те най-често срещани.

1. Страх от тъмното

Тази фобия може да се прояви във всяка детска възраст. По принцип, причината за възникването ѝ е силно развитата фантазия на детето. Когато прочетем приказка за лека нощ на едно дете, то може да започне да си представя, че стаята му е нападната от гноми, вещици, магьосници, чудовища.

Техният сън става неспокоен, те често се будят през нощта, сънуват кошмари. Проблемът може да продължи при деца не само в предучилищна възраст, но и при по-големите, дори тийнейджъри. За да не се травматизира детската психика, може да оставяте вратата му отворена нощем или да оставяте нощната лампа включена.

2. Страх от несъществуващи герои

Някои родители, за да накарат децата си да са по-бързо по леглата си, често ги „заплашват“ с различни приказни герои: Баба Яга, Лошият вълк, Торбалан и т.н. Възрастните смятат, че с подобни страшни истории за непознати чудовище ще накарат децата си да заспят по-бързо, без много мрънкане. Тези нощни ужаси обаче могат да бъдат много опасни и да доведат до кошмари, нежелание за сън, страх от тъмнината.

Ето защо, преди да се разкаже такава страшна история на едно дете, е добре да му прочетем забавна, увлекателна приказка или интересно стихотворение. Това ще „настрои“ детето ви положително и то може да е заспало още преди да сте стигнали до страшните приказки.

3. Страх от животни

Много често, децата имат страх от животни, най-често от кучета и котки. Като общо правило, детето се плаши, когато срещу него се приближава някое голямо животно. Ако то е куче и залае насреща му, страхът на детето се превръща в ужас, като впоследствие дори малко куче може да предизвика отрицателна реакция.

Много често родителите сами предизвикват такъв страх, заплашвайки децата си с дежурното: „Ако не слушаш, кучето ще те ухапе“. Случва се родителите да наблюдават и страх на детето от котки. В основата си този страх е свързан със „светещите“ в тъмното очи на животното, което, признайте си наистина си е зловещо, дори за възрастни.

4. Страх от вода

Само преди дни детето ви с удоволствие се е плицикало във ваната с часове, а сега категорично отказва дори да се измие? Може би става въпрос за страх от вода. Този страх може да е причинен от твърде бурни игри във водата, които да са довели до влизане на вода в носа, устата, очите, ушите. За децата това е много неприятно и отблъскващо. Възможно е да мине дълъг период от време след „инцидента“ и те все ще още да не се склонни да влязат в банята.

Друга причина за фобията може да бъде горещата вода. Само едно потапяне в твърде гореща вода е достатъчно на детето, за да помни за дълго време причинения дискомфорт. Родителите трябва да следят температурата в банята, както и поведението на детето. Къпането на детето под наблюдение помага да се избегнат инциденти и от всякакъв друг характер.

5. Страх от нова обстановка

След обичайното и топло посрещане в новия дом, помещението изглежда непознато и плашещо, особено за малки деца. Те много често не искат да отидат на гости при съседи, приятели, роднини.

Причината за страха е, че всичко около детето е ново, чуждо, неизвестно. За да привикне малкото към нови места, променяйте често дребни детайли вкъщи, направете разместване на старите мебели, ходете често на гости, посещавайте различни, непознати за него места.

Източник: 10te.bg

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове