От къде идват артистичните имена на звездите?

От къде идват артистичните имена на звездите? - картинка 1

Защо именно "Стинг" и "Фреди Меркюри"?

секидневно се говори за артисти като Стинг, София Лорен, Фреди Меркюри, но това не са истинските имена на тази световни звезди, а артистичните им псевдоними, съобщава БГНЕС. Интересно е да се разбере дали известните лица от света на киното и музиката са избрали случайно псевдонимите си или те са съзнателно търсени. Дали са продължение на детски прякор или са избрани от продуценти, когато са били в началото на кариерата си. Дали външният вид на артиста или името на негова любима марка дрехи са изиграли роля в избора му на различно име за света на шоубизнеса.

Бира и кино

Карло Висенте Педестроли е надарен с разнообразни таланти. Бил е известен плувец, шампион на Италия, два пъти е участвал на олимпийски игри.

БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Известно време живее в Латинска Америка, където работи на фабричен конвейер в Рио де Жанейро, като библиотекар в Буенос Айрес и секретар на италианското посолство в Уругвай. Завършва юридически факултет, но след това се издържа като композитор: пише популярна музика и фолклорна в неалолитански стил. Предложението да играе в киното идва през 1967 г., когато Карло е на 38 години. Снима се в уестърна „Джанго: Бог ще прости, но аз – не”. Името и фамилията на изпълнителя обаче се сторили на продуцентите малко провинциални. Така Карло се превърнал в Бъд Спенсър. Под това име той и юмруците му стават знаменитост. Този ленив гигант избира псевдонима си съвсем не случайно.

Бъд идва от любимата му бира „Будвайзер”, а Спенсър е отдаване на почит на американския актьор Спенсър Трейси. Бъд се е снимал с италианския актьор Терънс Хил. Това е псевдоним на Марио Джироти. Спенсър и Хил са най-известният дует в „спагети уестърните.”

Красавица и наставник

Те е била секссимвол не само на Италия, където е родена, но и на целия свят. Тази дива с огромни очи и талия на пчеличка първоначално е била манекенка. На конкурса „Мис Рим” през 1950 година София Вилани Шиколоне, както е истинското й име, се класира втора и така се запознава с италианския продуцент Карло Понти.

Той става неин съпруг и допринася за кариерата й в киното. По негово настояване жена му възприема псевдонима София Лорен. За София Лорен не е нужно да се разказва. Познават я в целия свят. Печелила е награди на всички престижни кинофестивали, а филмите й са част от историята на седмото изкуство. През 1962 година София Лорен е първата актриса, която получава “Оскар” за главна женска роля в чуждестранен филм.

Раиран пуловер

Истинското име на британския музикант, певец и автор на песни Стинг е Гордън Матю Томас Самнър. На десетгодишна възраст започва да се учи да свири на китара, но не решава веднага, че ще се посвети на музиката. След като завършва гимназия известно време работи и като учител по английски език в училище. Но музиката си остава негова страст. Отначало участва в New Castle Big Band, после сформира първата си група Last Exit. През 1977 година участва в създаването на групата The Police. Успех й носи първият хит „Роксан” през 1979 година.

През 1984 година след триумфално световно турне, на върха на популярността, групата се разпада. Смята се, че псевдонимът Стинг е свързан с раирания пуловер в жълто и черно, който музикантът е носил в началото на кариерата си. Облечен така, той приличал на оса и приятелите му започнали да го наричат „Жилото” (стинг).

Текст от песен

При раждането си през 1949 година в Занзибар певецът и солист на британската група „Куин” бил наречен Фарух Булсара. Скоро семейството се мести в Индия, където момчето учи в английски интернат. Съучениците му започнали да го наричат Фреди. А фамилията Меркюри е заимствана от текста на първата песен на „Куин” от 1970 година, където се говори за Меркурий (Меркюри). Фреди започва да учи музика още в интерната.

След като семейството му се установява във Великобритания, постъпва в колеж по изкуствата, който завършва през 1969 година с диплома за графичен дизайнер. По-късно става солист на група „Смайл”, която по негово предложение е преименувана на „Куин”. Това е една от най-успешните групи в света на рок музиката. През 1991 година певецът умира от бронхопневмония, която развива, тъй като е ХИВ-позитивен.

Псевдоним погрешка

Лейди Гага е псевдоним на американската певица, автор на песни, актриса и дизайнер Стефани Джоан Анджелина Джерманота. Артистичното й име случайно измисля музикалният продуцент Роб Фусари. Той си спомня, че винаги, когато Стефани влизала в студиото, лично я приветствал с песента на „Куин” „Рейдио Га Га”. Веднъж й написал съобщение на телефона, което нещо се объркало и на екрана й се появило „Лейди Гага”. На Стефани това й допаднало и така започнала да се нарича Лейди Гага.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове