Отбелязваме Деня на българските художници

Отбелязваме Деня на българските художници - картинка 1

На 3 ноември 1988 г. по инициатива на Желю Желев софийски интелектуалци създават Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня на църковния празник в почит на Св. Пимен Зографски. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие "Св. Пимен Зографски".

Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си се замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.
Св. Пимен Зографски е български монах от манастира "Св. Георги Зограф" на Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI век. Останал е в историята като изкусен майстор на стенописи и икони.

Ето с какво още е забележителен този ден:

1493 г. - По време на второто си плаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика. Любопитен факт е, че островът бил наречен Доминика (неделя), тъй като корабите на Колумб достигнали до земята именно в неделя. 

1839 г. - В Цариград е провъзгласен "Гюлханският хатишериф".

Султанският указ  е издаден от султан Абдул Меджид. През 1838 г. в Османската империя е назначена комисия начело с реформатора Мустафа Решид паша, която трябвало да подготви проект за реформи с цел европеизацията на Османската империя. Подготвеният указ е обявен тържествено в т.нар. Павилион на розите (Гюлхане) на султанския дворец.
Хатишерифът провъзгласява равноправие на всички поданици на империята, независимо от тяхната националност и вероизповедание; свобода на религията; гарантира неприкосновеността на живота, честта и имуществото им; право на съдебен процес на основата на закона, недопускащ наказание без присъда;справедливо разпределение и събиране на данъците, включващо и отмяна на илтизама - системата на откупуване на данъците; нов начин на организиране на войската, както и ликвидиране на произвола.

1867 г. - Отрядите на Джузепе Гарибалди губят от френската армия Битката при Ментана и не успяват да свалят Временното правителство на папата в Рим (то пада три години по-късно).

1887 г. - Основан е португалският футболен отбор Академика от град Коимбра.
1903 г. - С подкрепата на САЩ Панама обявява независимост от Колумбия.
1912 г. - Балканската война: Турция се обръща към Великите сили с молба те да посредничат за преустановяването на военните действия.
1916 г. - Катар попада под британска протекция.
1918 г. - Полша обявява независимост от Русия.
1918 г. - Австро-Унгария напуска Тройния съюз.
1943 г. - Холокост: В концентрационния лагер Майданек (на територията на Полша) по време на Празника на земята (Erntefest) са разстреляни 18 400 евреи.
1957 г. - СССР изстрелва космическия кораб Спутник-2, на борда на който се намира кучето Лайка, първото живо същество от Земята, което излиза в орбита.

1961 г. - Бирманецът У Тан е избран за изпълняващ длъжността генерален секретар на ООН. Изборът му се налага след трагичната смърт на генералния секретар на ООН Даг Хамаршелд. На 30 ноември 1962 г. Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност го избира като титуляр на длъжността за мандат до 3 ноември 1966 г. На 2 декември 1966 г. У Тан е избран за втори мандат и пълномощията му на този пост изтичат на 31 декември 1971 г.

1964 г. - Линдън Джонсън е избран за президент на САЩ.
1966 г. - Ураган в Бенгалския залив отнема живота на около 1000 души.
1970 г. - Парламентът на Чили избира за президент социалистът Салвадор Алиенде.
1973 г. - Програма Маринър: НАСА изстрелва Маринър 10 към Меркурий и на 29 март 1974, той става първият космически апарат, който достига планетата.

1978 г. - Доминика става независима от Великобритания държава в чест на годишнината от откриването ѝ.
1986 г. - Федерални щати Микронезия придобиват независимост от САЩ.
1988 г. - По инициатива на Желю Желев софийски интелектуалци създават Клуб за подкрепа на гласността и преустройството.

На този ден в 65-та аудитория на Софийския университет е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с Обществения комитет за екологична защита на Русе, е сред първите дисидентски организации в социалистическа България.

Инициатор на проекта е Желю Желев, който намира подкрепа в противници на тоталитарната система като Искра Панова, Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Невена Стефанова, Блага Димитрова, Мария Бойкикева, проф. Николай Василев, акад. Кирил Василев, кинорежисьорът Дучо Мундров, изявеният български физикохимик Алексей Шелудко.

1989 г. - ПК Екогласност внася в Народното събрание подписка срещу проекта "Рила-Места", след шествие по улиците на София, което е първа масова демонстрация срещу комунистическата власт в България.
1992 г. - Демократът Бил Клинтън побеждава републиканеца Джордж Х. У. Буш и независимия кандидат Рос Перо, и е избран за президент на САЩ.
2004 г. - Ясер Арафат изпада в постепенно задълбочаваща се кома; умира на 11 ноември.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове