Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата - картинка 1

Навършват се 72 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман

9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС и НАТО, но и като Денят на победата от Русия. Навършват се 72 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман”. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, „не само немислимо, но и практически невъзможно", по думите на Декларацията на Шуман.

Правилно се е смятало, че обединяването на икономическите интереси ще подобри жизнения стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.", се посочва в Декларацията на Шуман.

„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват" - днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. „Декларацията на Шуман" се счита за основополагаща за днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По изрично настояване на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва отделно германската капитулация само пред СССР.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското върховно командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в присъствието на представителите на главната квартира на Върховното главно командване на СССР маршал Георгий Жуков и на Върховното главно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на германските войски във Втората световна война (1939-1945). Втората световна война започва на 1 септември 1939 г., когато германската армия навлиза в Полша.

Те ще бъдат почетени със серия инициативи у нас и по света. 

И още: 

1502 г. - Христофор Колумб потегля от Испания на своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят.

1881 г. - След държавен преврат е съставено правителство на България, начело с Казимир Ернрот.
1913 г. - Подписан е Петербургският протокол, с който България предава на Румъния Силистра и 3 км около града.
1927 г. - Канбера става столица на Австралия на мястото на Мелбърн.
1936 г. - След като на 5 май завзема столицата Адис Абеба, Италия официално анексира Етиопия.
1940 г. - Втората световна война: Германските войски нападат Холандия, Белгия и Люксембург.
1945 г. - Втората световна война: В Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър - от името на Дуайт Айзенхауер.
1945 г. - Втората световна война: Херман Гьоринг е заловен от армията на Съединените американски щати.
1946 г. - Кралят на Италия Виктор Емануил III абдикира. Скоро след това монархията е заменена с република.
1950 г. - Министърът на външните работи на Франция Робер Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа.
1955 г. - Студената война: Западна Германия се присъединява към НАТО.
1970 г. - Виетнамската война: Във Вашингтон, пред Белия дом, между 75 и 100 хиляди души мирно протестират против войната.
1971 г. - Изстреляна е космическата сонда „Маринър 8".
2004 г. - Президентът на Чечня Ахмад Кадиров е убит при атентат в Грозни (Чечня), по време на парада по случай Денят на победата.

/10

Коментари 1

  • #1
    Петров -

    Краят на Втората световна война не е на 9-ти май 1945, а на 2-ри септември 1945! Тогава е подписан Актът за безусловната капитулация на Япония и това се е случило на борда на линкора "Мисури" в пристанището на Токио.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове