Отхвърлянето на детето от бащата уврежда личността повече

Отхвърлянето на детето от бащата уврежда личността повече - картинка 1

Професор Роналд Ронър, съавтор в изследването, обяснява

И двамата родители влияят на формирането на личността на детето, но отхвърлянето на детето от страна на специално един от родителите може да бъде много по-критично за дългосрочното му развитие като възрастна личност.

Отхвърлянето на детето от страна на бащата може да нанесе по-голяма и дълготрайна емоционална травма на детето, в сравнение с отхвърлянето от майката, заключи ново научно изследване по проблема на отхвърлянето на децата от страна на родителите им.

Очевидно отхвърлянето на детето, на който и да е от двамата родители, е сериозно травмиращо за детето, но бащите често имат по-силен престиж, авторитет и власт в очите на детето.

Поради тази причина едно дете може да приеме отхвърлянето си от страна на бащата по-тежко, отколкото ако е било отхвърлено от страна на майка си.

Професор Роналд Ронър, съавтор в изследването, обяснява:

“За периода от четвърт век, колкото траеше нашето изследване, ние не открихме друг вид преживяване, който да има толкова силен и продължителен ефект върху личността и личностното развитие на детето, като отхвърлянето на детето от страна на единия или двамата родители.”

Децата и възрастните, навсякъде, независимо от разликите в културите, расите, религиозните убеждения и пола, реагират по един и същ начин, когато приемат себе си като отхвърлени от техните родители”.

Отхвърлянето от страна на единия родител или от страна и на двамата има сериозни ефекти върху личността на детето. Като правило, те стават по-напрегнати и по-несигурни.

Също така те могат да станат по-враждебни и дори по-агресивни към другите.

Болката от отхвърлянето често се пренася в периода на съзряване, и пречи на формирането на стабилни отношения с други зрели хора, основани на доверие.

Емоционалната болка може да бъде наистина значителна.

Друго изследване откри, че при емоционалната болка в мозъка се активират същите дялове, както и при физическата болка.

“За разлика от физическата болка, обаче, хората могат да преживяват емоционалната болка на отхвърлянето отново и отново през годините,” казва Проф. Ронър.

Резултатите идват след внимателен анализ на над 500 отделни случаи на свързани изследвания по проблема.  Те помагат да се изясни, колкото неправилно е просто да се обвинява майката за поведенческите проблеми на децата.

Източник: Psy Blog / obekti.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове